Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RRSS20101o15Rok / Semestr:
2015/2016 letniNazwa:
Międzynarodowy handel produktami rolniczymiKierunek:
RolnictwoTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 0 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. Barbara KutkowskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: Student identyfikuje funkcje, cele i zasady WTO. Zna „Porozumienie o rolnictwie” Rundy Urugwajskiej WTO oraz Rundy Doha. Potrafi określić uwarunkowania handlu zagranicznego sektora rolno- spożywczego w Polsce. Zna instrumenty Wspólnej Polityki Handlowej dla sektora rolnego. Orientuje się w poziomie konkurencyjności tego sektora na rynku światowym.
Umiejętności: Student potrafi wskazać ekonomiczne skutki zastosowania instrumentów ochrony przez importerów i eksporterów produktów rolniczych. Analizuje bilans handlowy sektora rolnego w Polsce. Potrafi ocenić strukturę geograficzną i towarową handlu zagranicznego artykułami rolno- spożywczymi w ujęciu dynamicznym.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (podstawy): Student rekomenduje znaczenie handlu zagranicznego sektora rolnego w Polsce na tle UE.
Wymagania wstępne:
Polityka rolnaTreści kształcenia:
Produkcja rolnicza na świecie. Wielcy eksporterzy . i importerzy produktów rolniczych. Kreowanie funkcja nadwyżki podaży i popytu. Mechanizm działania instrumentów ochrony stosowanych przez importerów produktów rolniczych i eksporterów produktów rolniczych. Ogólny przegląd instrumentów stosowanych przez importerów i eksporterów wg klasyfikacji GAT. Teorie handlu międzynarodowego. i ich implikacje
Układ ogólny o handlu i taryfach – GATT. – cele i zasady funkcjonowania.. Światowa Organizacja Handlu (WTO). Runda Urugwajska oraz „Porozumienie o rolnictwie”. Runda Doha i kwestie handlu rolnego. Konkurencyjność międzynarodowa i metody jej pomiaru. Uwarunkowania polskiego handlu zagranicznego artykułami rolno-spożywczymi. Polski handel zagraniczny artykułami rolno-spożywczymi po 2004 roku. Import, eksport, saldo, struktura geograficzna, struktura towarowa. Międzynarodowa konkurencyjność polskiego sektora rolno- spożywczego
Literatura:
1. Adamowicz M., Król J. – Ochrona konkurencji a rynek rolny. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 1998.
2. Gaziński B., Rutkowska-Rock A. – Uczestnictwo Polski w międzynarodowym rynku. Wydawnictwo UWM, Olsztyn 1999.
3. Hoeckman B., Kostecki M. – Ekonomia światowego systemu handlu. Wydawnictwo AE we Wrocławiu. Wrocław 2002.
4. Janosz-Angowska A. – Protekcjonistyczne aspekty polityki handlowej UE w dziedzinie artykułów rolno-spożywczych. Biuletyn Europejski 1999/2000, Wydawnictwo UMCS w Lublinie, 2003.
5. Pawlak K. Poczta W. Międzynarodowy handel rolny Wyd PWE, W-wa 2011
6. Puślecki Z.,W. Skrzypińska J. Unia Europejska w systemie handlu międzynarodowego WTO Wyd. Elipsa Warszawa 2011
7. Bieżące analizy rynkowe Agencji Rynku Rolnego.Metody oceny:
Wiedza: zaliczenie w formie pisemnej
Umiejętności: prace pisemne analizujące struktury handlu zagranicznego produktów rolniczych oraz sytuację na światowych rynkach produktów żywnościowych
Kompetencje społeczne: ocena aktywności w komentowaniu sytuacji rynkowych
Uwagi: