Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RTSS10197o13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
Podstawy technologii żywnościKierunek:
Technika Rolnicza i LeśnaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 15 / 0Prowadzący:
Dr inż. Piotr RegiećJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student ma elementarną wiedzę w zakresie systemów, technologii, technik i urządzeń stosowanych w przetwórstwie rolno-spożywczym.
Student potrafi ocenić i dokonać analizy czynników wpływających na jakość tworzonych produktów spożywczych. Ma przygotowanie niezbędne do pracy w przetwórstwie rolno-spożywczym. Potrafi pod nadzorem wykonać proste zadania badawcze i projektowe dotyczące obszaru przetwórstwa rolno-spożywczego. Kompetencje:
Student ma świadomość ważności, odpowiedzialności i skutków działalności inżyniera kierunku technika rolnicza i leśna w aspekcie odpowiedzialności za jakość żywności, ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania.Wymagania wstępne:
Chemia, FizykaTreści kształcenia:
Problematyka jakości żywności, metody jej utrwalania oraz procesy i operacje technologiczne stosowane w technologii żywności.Literatura:
Pijanowski E. i in., 2000, Ogólna technologia żywności. WNT W-wa
Bednarski W., 1996, Ogólna technologia żywności. ART Olsztyn
Sobkowicz G., 1995, Towaroznawstwo i przechowalnictwo produktów rolnych. UP Wrocław.
Lisińska G. i in., 2002, Ćwiczenia z technologii przetwórstwa węglowodanów. UP Wrocław.
Metody oceny:
Wiedza: Kolokwia na ćwiczeniach.
Umiejętności: Ocena, analiza i interpretacja uzyskanych wyników
Kompetencje społeczne: Ocena efektów pracy w zespole, ocena precyzji i dokładności wykonania analiz, ocena kreatywności w doborze warunków doświadczeń.
Uwagi: