Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10037o13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
Chemia żywnościKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Anna ChojnackaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student zna skład chemiczny żywności, - charakteryzuje budowę i właściwości podstawowych składników żywności, - opisuje i objaśnia interakcje między poszczególnymi składnikami żywności, - tłumaczy wpływ przemian, zachodzących w trakcie procesów technologicznych lub podczas przechowywania żywności, na jej jakość, - definiuje podstawowe zagrożenia chemiczne w procesach technologicznych i w trakcie przechowywania żywności, - wymienia substancje chemiczne odpowiadające za właściwości sensoryczne (zapach, smak).
Umiejętności:
Student potrafi przeprowadzić proces izolowania określonego składnika żywności, interpretować i analizować uzyskane wyniki pod kątem czystości otrzymanego związku, potrafi kontrolować jakość żywności poprzez znajomość jej składu chemicznego oraz dobierać poszczególne składniki funkcjonalne do określonych produktów żywnościowych
Kompetencje:
Student jest kreatywny i otwarty na współpracę w zespole, wykazuje aktywną postawę w rozwiązywaniu problemów w grupie, jest świadomy zagrożeń w pracy w laboratorium chemii żywności, jest wrażliwy na nieprzestrzeganie norm związanych z obecnością substancji szkodliwych w żywnościWymagania wstępne:
chemia ogólna i nieorganiczna, chemia organicznaTreści kształcenia:
Chemiczne, fizyczne i sensoryczne właściwości głównych składników żywności: węglowodanów, lipidów, białek, barwników, związków zapachowych, witamin itd., ich wzajemne oddziaływania i przemiany podczas przechowywania i przetwarzania żywności.Literatura:
1. Chemia żywności 1,2,3 red. Z.Sikorski, WNT 2007. 2. Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności red. Z. Sikorski, WNT 1996. 3. Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności red. Z. Sikorski, WNT 2002. 4. Food Chemistry,
H.-D.Belitz, W.Grosch, Springer-Verlag, 2004. 5. Chemical and Functional Properties of Food Components, red. Z.Sikorski, Taylor and Francis Group, 2007. 6. Food Chemistry, R. Fennema, Marcel Dekker, Inc. 1996.
Metody oceny:
Sprawozdania z przeprowadzonych ćwiczeń, kartkówki, egzamin pisemnyUwagi: