ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NWSS10039f13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: Technologia owoców, warzyw i zbóż
Kierunek: Towaroznawstwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 45 / 45 / 0
Prowadzący: dr inż. Lesław Szymański
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po zakończeniu kursu zna właściwości surowców przeznaczonych do produkcji soków i napojów owocowych, soków warzywnych, win, kompotów, mrożonek, suszy z owoców i warzyw, kiszonek z warzyw, koncentratów z pulp i przecierów, mąki, kasz, makaronów i pieczywa. Zna główne procesy technologiczne ich przetwarzania jak i wymagania jakościowe względem wytworzonych produktów.

Kompetencje: Student potrafi ocenić jakość i przydatność surowców do przetwórstwa, umie opracować receptury produktów sokownictwa, konserw apertyzowanych, przetworów fermentowanych i utrwalanych cukrem, suszonych i mrożonych. Potrafi obliczyć zapotrzebowanie na surowce i materiały pomocnicze. Zna budowę, skład chemiczny i właściwości surowca zbożowego, potrafi określić jego jakość i przydatność do przetwórstwa, zna podstawowe technologie wytwarzania różnych produktów zbożowych

Wymagania wstępne: Chemia, biochemia, mikrobiologia, podstawy technologii ogólnej

Treści kształcenia: Znaczenie, charakterystyka i kierunki rozwoju przemysłu owocowo-warzywnego. Przetwórstwo i spożycie owoców i warzyw w Polsce. Technologia produkcji konserw z owoców i warzyw. Technologia produkcji soków i koncentratów z owoców i soków warzywnych. Technologia produkcji win owocowych i gronowych. Koncentraty z przecierów owocowych. Technologia kwaszarnictwa. Zamrażarnictwo owoców i warzyw. Technologia suszenia owoców i warzyw. Produkcja i wykorzystanie zbóż. Technologia przerobu ziarna na mąki i kasze. Technologia piekarstwa i ciastkarstwa

Literatura: 1.Przetwórstwo owoców i warzyw, cz.1,2, Jarczyk A.., Berdowski J., B., WSiP 1997, 1999. 2.Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw, Zadernowski R., Oszmiański J., Wyd. ART. 1994. 3. Piekarstwo i ciastkarstwo, Red. Ambroziak Z., WNT 1988 4.Technologia przemysłowej produkcji makaronu. Obuchowski W. Wyd AR Poznań 1997

Metody oceny: Zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%

Uwagi: