Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10040f13Rok / Semestr:
2013/2014 letniNazwa:
Technologia surowców zwierzęcychKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
45 / 45 / 0Prowadzący:
dr hab. Grażyna Krasnowska, prof. nadzw. UPJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student zna podstawy utrwalania surowców zwierzęcych; opisuje procesy technologiczne stosowane w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego; zna terminologię technologiczną stosowana w przemyśle żywnościowym; opisuje ciągi technologiczne i definiuje podstawowe parametry procesów w przetwarzaniu mleka, ja, mięsa drobiu i dużych zwierząt rzeźnych;
Umiejętności:
Student potrafi dobierać odpowiednie technologie w utrwalaniu surowców zwierzęcych; łączyć poznane technologie w logiczny ciąg operacji służących przetwarzaniu tych surowców; interpretować wpływ stosowanych technologii na właściwości żywności; zaprojektować linie technologiczne stosowane w przetwórstwie mleka, jaj, mięsa drobiu i dużych zwierząt rzeźnych.
Kompetencje:
Student potrafi przedstawić najważniejsze procesy technologiczne wykorzystywane w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego. Zna uwarunkowania surowcowe, materiałowe, wyposażenia technicznego celem zapewnienia poprawności operacji technologicznych..Wymagania wstępne:
Podstawy produkcji zwierzęcej, chemia żywności i mikrobiologia żywności.Treści kształcenia:
Technologia produkcji i przetwórstwie mięsa dużych zwierząt rzeźnych i drobiu. Technologie przetwarzania surowców płynnych (jaja, mleko). Tradycyjne oraz nowoczesne techniki utrwalania surowców oraz przetworów mięsnych, drobiarskich, mleczarskich oraz jajecznych. Operacje technologiczne w produkcji koncentratów oraz żywności wygodnej pochodzenia zwierzęcego.Literatura:
1. Mięso i przetwory drobiowe. Pr. zb. pod red. Grabowski T., Kijowski J. WNT, Warszawa 2004; 2. Jajczarstwo. Nauka, technologia, praktyka. Red. Trziszka T., Wyd. AR Wrocław, 2000; 3. Mięso – podstawy nauki i technologii. Pr. zbior. pod red.. A. Pisuli i E. Pospiecha., Wyd. SGGW, Warszawa 2011; 4.Surowce zwierzęce, ocena i wykorzystanie. Pr. zb. pod red. Z. Litwińczuka. PWRiL, Warszawa, 2004; 5. Mleczarstwo, t.1. Pr. zb. pod red. S. Ziajki., ART. Olsztyn 2008r; 6. Mleczarstwo- Zagadnienia wybrane t.2. Pr. zb. pod red. S. Ziajki , ART. Olsztyn 1997; 7. Ocena i przetwórstwo mięsa. Podręcznik dla studentów. Zin M., Znamierowska A. Rzeszów 2001.Metody oceny:
zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych, kolokwia z ćwiczeń, egzamin pisemny Uwagi:
kurs realizowany w systemie kształcenia na odległość (e-learning)