Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10048o13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
Towaroznawstwo produktów zwierzęcych niespożywczychKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Wiesław Kopeć, prof. dr hab. Tadeusz Szmańko, dr inż. Małgorzata KorzeniowskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Po zaliczeniu przedmiotu student zna zasady oceny towaroznawczej, identyfikuje i ocenia poprawność kierunków wykorzystania i zagospodarowania niespożywczych surowców pochodzenia zwierzęcego, ma podstawową wiedzę zakresie prawa dotyczącego niespożywczych surowców pochodzenia zwierzęcego.
Umiejętności
Student potrafi samodzielnie przeprowadzić ocenę towaroznawczą wybranych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do celów niespożywczych oraz ustalić ich zgodność z wymaganiami normatywnymi.
Kompetencje:
Student rozumie zasadność zagospodarowania wszystkich surowców zwierzęcych, w tym ubocznych, jest odpowiedzialny za wyposażenie laboratoryjne. Wymagania wstępne:
technologia surowców zwierzęcych, mikrobiologia ogólna i żywnościTreści kształcenia:
Charakterystyka jakościowa krwi zwierząt rzeźnych oraz wykorzystania do produkcji biopreparatów, technologia produkcji żelatyny przeznaczonej na cele niespożywcze, ocena towaroznawcza żelatyn technicznych i farmaceutycznych. Charakterystyka niejadalnych ubocznych surowców rzeźnych przeznaczonych do produkcji biopreparatów, technologia produkcji i ocena towaroznawcza produktów jajczarskich przeznaczonych do celów farmaceutycznych i paszowych oraz ocena towaroznawcza i wykorzystanie skór zwierzęcych.Literatura:
1. Kolagen, chemia i wykorzystanie. Lasek W., WNT Warszawa, 1978;
2. Kuźniewicz J., Filistowicz A. Chów i hodowla zwierząt futerkowych. Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Wrocław 1999.
Metody oceny:
zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, egzamin pisemnyUwagi: