Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10049o13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
Technologia przemysłów fermentacyjnychKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Ewelina DziubaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student rozpoznaje skład i właściwości surowców do produkcji etanolu, piwa oraz drożdży piekarskich; potrafi wytłumaczyć podstawy procesów otrzymywania wymienionych produktów; zna wybrane metody oceny jakości surowców i produktów fermentacyjnych.
Umiejętności
Student określa przydatność wybranych surowców i jakość produktów fermentacyjnych; przygotowuje prosty eksperyment z zakresu fermentacji etanolowej; ocenia jego przebieg i efekty końcowe.
Kompetencje:
Student jest otwarty na współpracę w zespole; dba o powierzone mu stanowisko pracy; ma zdolność do wyrażania ocen; postępuje zgodnie z przepisami o higienie i bezpieczeństwie pracy.
Wymagania wstępne:
biochemia, mikrobiologia ogólna Treści kształcenia:
Podstawowe pojęcia z zakresu fermentacji etanolowej. Charakterystyka drożdży Saccharomyces cerevisiae. Surowce do produkcji etanolu. Systemy produkcji etanolu. Produkcja etanolu w gorzelni rolniczej. Proces destylacji i rektyfikacji.. Produkcja drożdży piekarskich. Charakterystyka surowców piwowarskich. Podstawy technologii słodu i piwa. Charakterystyka wybranych napojów alkoholowych.Literatura:
1. Biotechnologia żywności. Procesy fermentacji i biosyntezy, Leśniak W., Wyd. AE we Wrocławiu, 2002; 2. Gorzelnictwo i drożdżownictwo, Jarosz K., Jarociński J., WSiP, W-wa, 1994; 3. Browarnictwo, Pazera T., Rzemieniuk T., WSiP, W-wa, 1998;
4. Przewodnik do ćwiczeń z technologii fermentacji, G. Sobkowicz i wsp., Wyd. AR we Wrocławiu, 1988.
Metody oceny:
zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, egzamin pisemnyUwagi: