ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NWSS10056f13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: Towaroznawstwo produktów biotechnologicznych
Kierunek: Towaroznawstwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Joanna Kawa-Rygielska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student posiada wiedzę w zakresie klasyfikacji i charakterystyki produktów biotechnologicznych; definiuje i dobiera zasady oceny towaroznawczej i sensorycznej wybranych produktów biotechnologicznych; zna pojęcie żywności funkcjonalnej; opisuje wpływ dodatków na kształtowanie cech gotowego produktu; posiada wiedzę w zakresie definiowania i znakowania produktów GM; objaśnia zasady wprowadzenia żywności GM do obrotu rynkowego; zna i formułuje kryteria jakości i bezpieczeństwa produktów GM w żywieniu ludzi. Umiejętności Student przygotowuje i przeprowadza ocenę towaroznawczą i sensoryczną wybranych produktów i napojów fermentowanych; posługuje się zdobytą wiedzą do opracowania ankiety oceniającej stan wiedzy konsumenta na temat produktów biotechnologicznych; analizuje i interpretuje uzyskane wyniki.

Kompetencje: Student wykazuje aktywną postawę w realizacji powierzonych mu zadań; jest zdeterminowany w dążeniu do wytyczonego celu; jest chętny do pracy w zespole i wykazuje otwartość na nowe pomysły oraz koncepcje zespołu; jest świadomy odpowiedzialności za powierzony sprzęt i wspólnie zrealizowane zadania; przedstawia ocenę uzyskanych wyników i konfrontuje z wynikami grupy; przygotowuje i przeprowadza ankietę w zakresie oceny stanu wiedzy konsumenta na temat produktów GMO; wykazuje wrażliwość na postępowanie zgodnie z zasadami etyki.

Wymagania wstępne: Ocena towaroznawcza i analiza sensoryczna, Mikrobiologia

Treści kształcenia: Biotechnologia produkcji żywności - stan wiedzy konsumenta. Klasyfikacja i charakterystyka produktów biotechnologicznych. Normy i regulacje prawne w zapewnieniu jakości produktów biotechnologicznych. Ocena towaroznawcza produktów i napojów fermentowanych. Jakość produktów zaliczanych do grupy żywności funkcjonalnej. Dodatki do żywności- wpływ na kształtowanie cech gotowego produktu. Jakość genetycznie modyfikowanej żywności. GMO - wymogi bezpieczeństwa zdrowotnego.

Literatura: 1.Towaroznawstwo żywności przetworzonej, F. Świderski, Wyd. SGGW, Warszawa 1999 2.Rynki alkoholowe – ogólnopolski miesięcznik branżowy 3. Biotechnologia Żywności, W. Bednarski A. Reps, WNT, Warszawa 2001 4. Przemysł fermentacyjny i owocowo warzywny, Przemysł spożywczy, Biotechnologia.

Metody oceny: egzamin pisemny

Uwagi: