Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS20204f13Rok / Semestr:
2013/2014 letniNazwa:
PLANOWANIE I ORGANIZACJA PRACY HODOWLANEJKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Andrzej FilistowiczJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza. Student:
W01 - ma rozszerzoną wiedzę o biologii i szczegółową wiedzę z zakresu produkcji zwierzęcej [BH2_W01; BH2_W06];
W02 - ma zaawansowaną wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną związaną z hodowlą zwierząt gospodarskich[BH2_W03];
W03 zna nowoczesne techniki wykorzystywane w hodowli zwierząt[BH2_W10].
W04 - ma rozszerzoną wiedzę na temat stanu i kompleksowego działania czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich w związku z hodowlą zwierząt [BH2_W15].
Umiejętności.
Student:
U01 - posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z dokumentacji hodowlanej [BH2_U01];
U02 - rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu zootechniki [BH2_U03];
U03 - samodzielnie planuje systemy hodowli dowolnego gatunku zwierząt [BH2_U05];
U04 - potrafi dokonać szczegółowej oceny wszystkich elementów decydujących o hodowli zwierząt [BH2_U06];
U05 - potrafi dokonać szczegółowej oceny prowadzonej hodowli zwierząt ze wskazaniem ewentualnych zagrożeń i błędów metodycznych [BH2_U11].Kompetencje:
K01 - rozumie potrzebę podnoszenia kwalifikacji przez całe życie i podnoszenia kompetencji zawodowych w zakresie hodowli zwierząt, potrafi współpracować w grupie [BH2_K01; BH2_K07];
K02 - ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole [BH2_K02];
K03 - wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt [BH2_K08].Wymagania wstępne:
ukończenie studiów pierwszego stopniaTreści kształcenia:
cele hodowli, kryteria wyboru strategii hodowlanych, ekonomiczne aspekty doskonalenia, techniki przepływu genów w populacji, praca hodowlana w stadzie i dużej populacji, biotechniki wspomagające pracę hodowlaną, selekcja wspomagana markerami, usuwanie nosicieli niekorzystnych genów, metody konstruowania programów hodowlanych, optymalizacja biologiczna i ekonomiczna procesu doskonalenia, analiza konwencjonalnych i niekonwencjonalnych programów hodowlanych.Literatura:
1. Filistowicz A.: Planowanie i organizacja pracy hodowlanej. AR we Wrocławiu, 1986.
2. Planowanie i organizacja hodowli zwierząt gospodarskich. Praca zbiorowa pod redakcją Andrzeja Filistowicza. Wyd. AR we Wrocławiu, 2004.
3. Strabel T., Rzewuska K.: Planowanie i organizacja pracy hodowlanej. Wyd. UP w Poznaniu, 2010.Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń: systematyczne (1 raz w miesiącu) pisemne sprawdziany na ocenę, bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen.
Zaliczenie przedmiotu:studentów posiadających zaliczenie ćwiczeń obowiązUwagi:
Przedmiot kierunkowy