Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RIPS10015o13Rok / Semestr:
2013/2014 letniNazwa:
MetrologiaKierunek:
Zarządzanie i Inżynieria ProdukcjiTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
Dr inż. Zbigniew ZdrojewskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student zna zasady podstawowych pomiarów w zakresie rolniczym i przemysłu spożywczego, dotyczącym energetyki, techniki cieplnej, ziarna, gleby, narzędzi, wybranych metod badawczych.Kompetencje:
Student powinien umieć wykorzystać tę wiedzę z zakresu podstawowych metod pomiarowych w gospodarstwie czy laboratorium, w odniesieniu do rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego.Wymagania wstępne:
Technika cieplna, fizyka, elektrotechnikaTreści kształcenia:
Pomiary wybranych parametrów: wilgotność ciał stałych i ziarna, wilgotność powietrza, ciepło spalania materiałów rolniczych i paliw, analiza spalin, zwięzłość, wilgotność i spójność gleby, prędkość i natężenie przepływu cieczy i gazów, aktywności wody, temperatur, zapylenia gazów, dźwięków i ultradźwięków w maszynach rolniczych, dla ziarna katy tarcia, kąty usypu, porowatość, gęstość, współczynnik kształtu, ocena kolorów Student zna metody badawcze tensometryczne, elastooptyczne i holograficzne, pomiary liniowe i kąta, czujniki pomiarowe, błędy pomiarowe. Literatura:
Pomiary cieplne i energetyczne, red. .Mieszkowski M., WNT, W-wa, 1985. Miernictwo przemysłowe, red. Romer E., PWN, 1970. Gleboznawstwo rolnicze, Licznar M., AR W-w, 1999.Metody oceny:
Zaliczenie końcowe na podstawie sprawozdań, projektu i kolokwium.Uwagi: