Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RTSS10215o13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
Urządzenia suszarniczeKierunek:
Technika Rolnicza i LeśnaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Marian SzaryczJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Celem nauczania jest zapoznanie studentów z podstawami suszarnictwa, podstawowymi systemami suszarek i wskaźnikami ich pracy.Kompetencje:
Student zna podstawy suszarnictwa i budowę oraz zasady działania suszarek rolniczychWymagania wstępne:
matematyka, fizyka biologia, chemia.Treści kształcenia:
Podstawy suszarnictwa. Własności suszonych materiałów, zjawiska podstawowe zachodzące podczas suszenia, ruch wilgoci w materiale. Wilgotne gazy, podstawowe określenia z zakresu termodynamiki wilgotnego powietrza. Rodzaje wymiany ciepła. Kinetyka procesu suszenia, Wpływ warunków zewnętrznych na proces suszenia. Sposoby suszenia. Klasyfikacja i wskaźniki pracy suszarek. Suszarki rolnicze: komorowe, tunelowe, taśmowe, grawitacyjne, bębnowe, pneumatyczne, fluidyzacyjne i fontannowe, specjalnego przeznaczenia. Techniczne wyposażenie suszarek, automatyczna regulacja procesu suszenia. Technologia suszenia produktów rolniczych. Planowanie kampanii suszarniczej, aktywne wietrzenie, urządzenia dosuszające. Dobór suszarek, energetyka i bezpieczeństwo pracy suszarek.Literatura:
- Kneule F. 1970: „Suszenie”. Arkady, Warszawa 1970.
- Pabis S. 1965: „Suszenie płodów rolnych”. PWRiL, Warszawa 1965.
- Strumiłło C. 1983: „Podstawy teorii i techniki suszenia”. WNT, warszawa 1983.
- Strutyńska K. 1972: „Suszarnie zbożowe i urządzenia do aktywnego wietrzenia\\\\\\\\\\\\\\\"” WNT, Warszawa 1972.
Metody oceny:
Zaliczenie na podstawie sprawdzianówUwagi: