ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS10017o13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: PODSTAWY EKONOMII
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 0 / 0
Prowadzący: dr Stanisław Minta
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: W01 – ma ogólną wiedzę o rynku i jego funkcjonowaniu [BH1_W05; R1A_W02; InzA_W03]; W02 – definiuje popyt i podaż [BH1_W05; R1A_W02; InzA_W03]; W03 – zna podstawowe zagadnienia dotyczące inflacji, bezrobocia i cykli koniunkturalnych [BH1_W05; R1A_W02; InzA_W03]; W04 – ma wiedzę o specyficznych uwarunkowaniach ekonomicznych produkcji zwierzęcej i roślinnej [BH1_W07; R1A_W03; R1A_W05; InzA_W01]; W05 – ma podstawową wiedzę o zasadach tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, w tym przydatnych w obszarze hodowli zwierząt [BH1_W21; R1A_W02; R1A_W04; R1A_W09; InzA_W04] Umiejętności: U01 – potrafi uwzględnić aspekty ekonomiczne w projektach z zakresu hodowli zwierząt [BH1_U09; R1A_U06; InzA_U01]; U02 – potrafi wykonać proste kalkulacje kosztów, przychodów i zysków lub strat przydatne przy prowadzonej hodowli zwierząt [BH1_U13; R1A_U05; R1A_U07; InzA_U02; InzA_U04]; U03 – wykorzystuje zdobyte informacje rynkowe do dopasowania się w zmieniającym się otoczeniu gospodarczym wpływającym na hodowlę zwierząt [BH1_U13; R1A_U05; R1A_U07; InzA_U02; InzA_U04]; U04 – decyduje o skali produkcji oraz wyborze i zmianie profilu działalności w obszarze hodowli zwierząt [BH1_U06; R1A_U05; InzA_U05; InzA_U07].

Kompetencje: K01 – rozumie potrzebę dokształcania się w zakresie wpływu zjawisk ekonomicznych na produkcję zwierzęcą [BH1_K01; R1A_K01; R1A_K07]; K02 – prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy ekonomiczne związane z hodowlą zwierząt [BH1_K05; R1A_K04]; K03 – ma świadomość ryzyka gospodarczego i jego wpływu na wykonywanie działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska [BH1_K09; R1A_K06]; K04 – potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy [BH1_K11; R1A_K08; InzA_K02].

Wymagania wstępne: Podstawy matematyki

Treści kształcenia: Pojęcie ekonomii; typy gospodarek; rynek i mechanizm jego działania; popyt i podaż oraz ich determinanty; konkurencja w gospodarce i struktury rynkowe; przedsiębiorstwo i jego otoczenie; koszty, przychody i zyski; pieniądz, inflacja i bezrobocie; cykliczność procesów gospodarczych; specyfika gospodarki żywnościowej

Literatura: 1. Rekowski M., 2005: Mikroekonomia. Wyd. Akademia. Poznań; 2. Milewski R., Kwiatkowski E., (red.), 2007: Podstawy ekonomii. Wyd. PWN. Warszawa; 3. Materiały uzupełniające: Prezentacje multimedialne z zakresu ekonomii dostępne na portalu ekonomicznym Narodowego Banku Polskiego (www.nbportal.pl).

Metody oceny: Zaliczenie przedmiotu: studentów uczestniczących w kursie obowiązuje pisemne zaliczenie (19 zamkniętych pytań testowych, 2 otwarte pytania testowe i 3 zadania) w sesji zaliczeniowej. Zaliczenie trwa 45 min. Jeśli zaliczenie nie zostanie pozytywnie napisane w pierwszym terminie, student ma prawo ponownie je zdawać ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym.

Uwagi: