ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS10030o13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: FIZJOLOGIA ŻYWIENIA ZWIERZĄT
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 90
Prowadzący: dr hab. Andrzej Wiliczkiewicz, prof. nadzw.
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: W1 - student ma wiedzę dotyczącą podstawowych składników pasz, budowy i funkcjonowania układu pokarmowego głównych gatunków zwierząt hodowlanych oraz podziału, wartości odżywczej i wykorzystania różnych pasz w żywieniu celem zapewnienia właściwego wzrostu, rozwoju, zdrowia i produkcyjności zwierząt. [BH1_W07; BH1_W08; BH1_W12; InzA_W02; InzA_W04] W2 - zna i rozumie zasady wyboru i stosowania odpowiednich dawek pokarmowych dla różnych grup wiekowych, technologicznych, w zależności od stanu fizjologicznego lub stadium produkcji zwierząt. [BH1_W11; BH1_W] W3 - zna zasady układania dawek pokarmowych, które pozwalają na wykorzystanie potencjału genetycznego zwierząt w prowadzeniu różnych kierunków produkcji, zapewniających uzyskanie produktów zwierzęcych dużej wartości odżywczej. [BH1_W12;InzA_W02; InzA_W05] W4 - student zna podstawowe sposoby konserwacji pasz objętościowych.[BH1_W08; BH1_W15; InzA_W02, InzA_W05; 12; InzA_W02; InzA_W05] U1 - student umie określić zapotrzebowanie zwierząt na energię i składniki pokarmowe dla różnych gatunków zwierząt z uwzględnieniem kierunku produkcji. [BH1_U08; InzA_U01, InzA_U02, InzA_U08] U2 - student potrafi samodzielnie wybrać pasze i skonstruować dawki pokarmowe zapewniające zwierzętom pokrycie zapotrzebowania na energię i składniki pokarmowe dla różnych gatunków zwierząt. [BH1_U08; InzA_U01, InzA_U02, InzA_U08] U3 - potrafi uwzględnić przygotowując dawki i mieszanki pasz treściwych dla zwierząt ich wpływ na jakość produktu. [BH1_U14; InzA_U01, InzA_U02, InzA_U08]

Kompetencje: K1 - student ma świadomość wagi przejawów działalności związanej z żywieniem zwierząt na zdrowie i produkcyjność zwierząt gospodarskich. [BH1_K01; BH1_K10; InzA_K01] K2 - Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie.[BH1_K01; InzA_K01]

Wymagania wstępne: Żywienie zwierząt, fizjologia zwierząt

Treści kształcenia: Fizjologiczne i biochemiczne uwarunkowania żywienia zwierząt gospodarskich: Wykorzystanie białka, energii, składników mineralnych; Białko idealne dla drobiu i trzody chlewnej; Biodostępność składników mineralnych i witamin; Mechanizmy działania substancji antyżywieniowych i biologicznie czynnych; Żywienie krów (systemy tradycyjne, NEL, INRA), fizjologiczne uwarunkowania żywienia bydła opasowego i trzody chlewnej; Nowe systemy żywienia fazowego, ekologia; Bilansowanie receptur pokarmowych i premiksów. Komponowanie różnych wariantów żywienia zwierząt w warunkach praktycznych; Metody poprawy dostępności składników pokarmowych z pasz.

Literatura: Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo, pod red. Prof. Jamroz D. Tom 1, 2, 3, Wyd. PWN 2001. Animal Nutrition, Ed. M.Kirchgessner, Verlag Union Agrar, Frankfurt,1997. Animal Nutrition, McDonald P. i wsp., Longmann Scientific and Technical, New York,1995 Supplemente zur Vorlesung und Übungen in der Tiererenährung, Verlag M.a.H Shaper Alfeld, Hannover,1989 Larbier M., Leclerq D.: Żywienie drobiu, PWN Warszawa,1995. Mehner A., Hartfiel W.: Handbuch der Geflügelphysiologie, Wyd. Karger Basel, München, Paris, London, New York, Tokyo, Sydney,1983.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: systematyczne (2-3 razy w semestrze) pisemne sprawdziany na ocenę, bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen. Studentów obowiązuje zaliczenie ćwiczeń oraz egzamin w formie pisemn

Uwagi: Wg KEK