Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS10030o13Rok / Semestr:
2013/2014 letniNazwa:
FIZJOLOGIA ŻYWIENIA ZWIERZĄTKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 90Prowadzący:
dr hab. Andrzej Wiliczkiewicz, prof. nadzw.Język:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
W1 - student ma wiedzę dotyczącą podstawowych składników pasz, budowy i funkcjonowania układu pokarmowego głównych gatunków zwierząt hodowlanych oraz podziału, wartości odżywczej i wykorzystania różnych pasz w żywieniu celem zapewnienia właściwego wzrostu, rozwoju, zdrowia i produkcyjności zwierząt. [BH1_W07; BH1_W08; BH1_W12; InzA_W02; InzA_W04]
W2 - zna i rozumie zasady wyboru i stosowania odpowiednich dawek pokarmowych dla różnych grup wiekowych, technologicznych, w zależności od stanu fizjologicznego lub stadium produkcji zwierząt. [BH1_W11; BH1_W]
W3 - zna zasady układania dawek pokarmowych, które pozwalają na wykorzystanie potencjału genetycznego zwierząt w prowadzeniu różnych kierunków produkcji, zapewniających uzyskanie produktów zwierzęcych dużej wartości odżywczej. [BH1_W12;InzA_W02; InzA_W05]
W4 - student zna podstawowe sposoby konserwacji pasz objętościowych.[BH1_W08; BH1_W15; InzA_W02, InzA_W05; 12; InzA_W02; InzA_W05]
U1 - student umie określić zapotrzebowanie zwierząt na energię i składniki pokarmowe dla różnych gatunków zwierząt z uwzględnieniem kierunku produkcji. [BH1_U08; InzA_U01, InzA_U02, InzA_U08]
U2 - student potrafi samodzielnie wybrać pasze i skonstruować dawki pokarmowe zapewniające zwierzętom pokrycie zapotrzebowania na energię i składniki pokarmowe dla różnych gatunków zwierząt. [BH1_U08; InzA_U01, InzA_U02, InzA_U08]
U3 - potrafi uwzględnić przygotowując dawki i mieszanki pasz treściwych dla zwierząt ich wpływ na jakość produktu. [BH1_U14; InzA_U01, InzA_U02, InzA_U08]Kompetencje:
K1 - student ma świadomość wagi przejawów działalności związanej z żywieniem zwierząt na zdrowie i produkcyjność zwierząt gospodarskich. [BH1_K01; BH1_K10; InzA_K01]
K2 - Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie.[BH1_K01; InzA_K01]Wymagania wstępne:
Żywienie zwierząt, fizjologia zwierzątTreści kształcenia:
Fizjologiczne i biochemiczne uwarunkowania żywienia zwierząt gospodarskich: Wykorzystanie białka, energii, składników mineralnych; Białko idealne dla drobiu i trzody chlewnej; Biodostępność składników mineralnych i witamin; Mechanizmy działania substancji antyżywieniowych i biologicznie czynnych; Żywienie krów (systemy tradycyjne, NEL, INRA), fizjologiczne uwarunkowania żywienia bydła opasowego i trzody chlewnej; Nowe systemy żywienia fazowego, ekologia; Bilansowanie receptur pokarmowych i premiksów. Komponowanie różnych wariantów żywienia zwierząt w warunkach praktycznych; Metody poprawy dostępności składników pokarmowych z pasz.Literatura:
Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo, pod red. Prof. Jamroz D. Tom 1, 2, 3, Wyd. PWN 2001.
Animal Nutrition, Ed. M.Kirchgessner, Verlag Union Agrar, Frankfurt,1997.
Animal Nutrition, McDonald P. i wsp., Longmann Scientific and Technical, New York,1995
Supplemente zur Vorlesung und Übungen in der Tiererenährung, Verlag M.a.H Shaper Alfeld, Hannover,1989
Larbier M., Leclerq D.: Żywienie drobiu, PWN Warszawa,1995.
Mehner A., Hartfiel W.: Handbuch der Geflügelphysiologie, Wyd. Karger Basel, München, Paris, London, New York, Tokyo, Sydney,1983.Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń: systematyczne (2-3 razy w semestrze) pisemne sprawdziany na ocenę, bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen.
Studentów obowiązuje zaliczenie ćwiczeń oraz egzamin w formie pisemnUwagi:
Wg KEK