Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS10034o13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
CHÓW I HODOWLA MAŁYCH PRZEŻUWACZYKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 38 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Bożena Patkowska-SokołaJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Student zdobędzie wiedzę praktyczną i teoretyczną z rozpoznawania różnych gatunków i ras małych przeżuwaczy, umiejętności prowadzenia pracy hodowlanej w stadach małych przeżuwaczy, prawidłowym sterowaniem rozrodem oraz umiejętnością pozyskiwania produktów pochodzących od tych zwierząt, mięso, mleko, skóry, wełna w różnych systemach utrzymania.Kompetencje:
Ukończenie kursu pozwoli na podjęcie pracy na kierowniczym stanowisku w jakimkolwiek przedsiębiorstwie zajmującym się hodowlą lub produkcją małych przeżuwaczy.Wymagania wstępne:
Fizjologia zwierząt, genetyka, podstawy żywienia zwierzątTreści kształcenia:
Charakterystyka pokrojowa i użytkowa małych przeżuwaczy, zasady prowadzenia pracy hodowlanej czynniki genetyczne i środowiskowe wpływające na poziom produkcji produktów pochodzących od małych przeżuwaczy, warunki technologiczne i środowiskowe utrzymania zwierząt, metody rozrodu. Literatura:
Podstawy chowu i hodowli owiec. Praca zbiorowa pod red. B. Patkowskiej-Sokoły Wyd. AR Wrocław, 2000
Niżnikowski R., Chów owiec. PWRiL, Warszawa 1994
Hodowla Owiec - pod redakcją prof. Marii Soroczyńskiej - Wydawnictwo - Fundacja „Rozwój SGGW”, 1998Metody oceny:
Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń
Egzamin pisemny
Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia przedmiotu: 60%Uwagi: