ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS10034o13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: CHÓW I HODOWLA MAŁYCH PRZEŻUWACZY
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 38 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Bożena Patkowska-Sokoła
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student zdobędzie wiedzę praktyczną i teoretyczną z rozpoznawania różnych gatunków i ras małych przeżuwaczy, umiejętności prowadzenia pracy hodowlanej w stadach małych przeżuwaczy, prawidłowym sterowaniem rozrodem oraz umiejętnością pozyskiwania produktów pochodzących od tych zwierząt, mięso, mleko, skóry, wełna w różnych systemach utrzymania.

Kompetencje: Ukończenie kursu pozwoli na podjęcie pracy na kierowniczym stanowisku w jakimkolwiek przedsiębiorstwie zajmującym się hodowlą lub produkcją małych przeżuwaczy.

Wymagania wstępne: Fizjologia zwierząt, genetyka, podstawy żywienia zwierząt

Treści kształcenia: Charakterystyka pokrojowa i użytkowa małych przeżuwaczy, zasady prowadzenia pracy hodowlanej czynniki genetyczne i środowiskowe wpływające na poziom produkcji produktów pochodzących od małych przeżuwaczy, warunki technologiczne i środowiskowe utrzymania zwierząt, metody rozrodu.

Literatura: Podstawy chowu i hodowli owiec. Praca zbiorowa pod red. B. Patkowskiej-Sokoły Wyd. AR Wrocław, 2000 Niżnikowski R., Chów owiec. PWRiL, Warszawa 1994 Hodowla Owiec - pod redakcją prof. Marii Soroczyńskiej - Wydawnictwo - Fundacja „Rozwój SGGW”, 1998

Metody oceny: Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń Egzamin pisemny Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia przedmiotu: 60%

Uwagi: