Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RIPS10025o13Rok / Semestr:
2013/2014 letniNazwa:
Zarządzanie produkcją i usługamiKierunek:
Zarządzanie i Inżynieria ProdukcjiTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 15 / 0Prowadzący:
Dr inż. Lech PaczkowskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student nabywa wiedzę w zakresie metod i technik produkcyjnych oraz współcześnie stosowanych systemów produkcyjnych, a także technicznego przygotowania produktów. Student zna również możliwości sterowania procesami produkcyjnymi, zdolnościami produkcyjnymi i zaopatrzeniem oraz sposoby zapewnienia wysokiej jakości produktów.Kompetencje:
Student posiada przygotowanie do wykorzystania w praktyce najbardziej efektywnych w danych warunkach produkcji systemów organizacji i zarządzania produkcją oraz magazynowania produktów. Potrafi także sterować procesami produkcyjnymi i zna możliwości uzyskiwania produkcji o wysokiej jakości.Wymagania wstępne:
mikroekonomiaTreści kształcenia:
Produkt- projektowanie jakości i niezawodność, nowoczesne systemy produkcyjne, metody analizy przepływu produkcji, zarządzanie zdolnością produkcyjną i zapasami, sterowanie zaopatrzeniem, pomiar zużycia czynników produkcji, aspekty humanizacyjne zarządzania produkcją.Literatura:
1. Matczewski A., Zarządzanie produkcją przemysłową. Problemy. Metody. Środki. PWE W-wa, 1990
2. Lichtarski J. (pod red.). Podstawy nauki o przedsiębiorstwie. Wyd. Akad. Ekon. We Wrocławiu, 1999.
3. Muhlemann A., Oakland J., Lockyer K. Zarządzanie. Produkcja i usługi. PWN Warszawa, 2001.
4. Sudoł St. Przedsiębiorstwo przemysłowe. Ekonomika. Organizacja. Zarządzanie. PWE, W-wa, 1988.
5. Lis S. (pod red.). Rytmiczność procesu produkcyjnego. Zakłócenia i ich kompensacja. PWE, W-wa, 1982.
6. Bittel L. R. Krótki kurs zarządzania. PWE, W-wa, Londyn, 1989.
7. Stoner J., Walker Ch. Kierowanie. PWE, W-wa 1994.
8. Haber L., Management. Zarys zarządzania małą firmą. Wyd. Profesjonalnej Szkoły Biznesu, Kraków, 1995.Metody oceny:
Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń i wykładów, minimalny zasób wiedzy – 60%Uwagi: