ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS10039f13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: BIOLOGIA ZIÓŁ I ROŚLIN
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 30
Prowadzący: dr hab. Maria Pytlarz-Kozicka
Język: polski


Efekty kształcenia: Student w czasie kursu nabywa wiedzę teoretyczną związaną z naukowymi podstawami biologii i uprawy ziół oraz innych roślin rolniczych. Zapoznaje się z podstawową terminologią rolniczą, systematyką botaniczną ziół i roślin wykorzystywanych rolniczo ich budową morfologiczną i składem chemicznym. Zaznajamia się z podstawą uprawy, nawożenia i ochrony przed patogenami oraz z najnowszymi kierunkami w hodowli roślin oraz ich zastosowaniem w lecznictwie. Student nabywa umiejętności oceny materiału siewnego, jego wartości użytkowej, potrzeb nawozowych poszczególnych gatunków oraz kolejności pozyskiwania.

Kompetencje: Ukończenie kursu rozszerza wiadomości z zakresu biologii, uprawy i wykorzystania ziół oraz innych roślin użytkowanych rolniczo, umożliwia prowadzenie badań z tego zakresu oraz w przyszłości pracę w Stacjach oceny materiału siewnego, Stacjach Oceny Odmian, Herbapolu.

Wymagania wstępne: morfologia roślin, botanika systematyczna, biochemia, genetyka ogólna

Treści kształcenia: Znaczenie gospodarcze, właściwości lecznicze, sposób wykorzystania ziół i innych gatunków roślin uprawnych, wymagania przyrodnicze i agrotechniczne, kierunki użytkowania i hodowli, podstawowe elementy uprawy roślin rolniczych, systematyka, rozwój, budowa morfologiczna oraz odmiany hodowlane.

Literatura: Praca zbiorowa pod red. Jasińska Z., Kotecki A. 1999. Szczegółowa uprawa roślin. Wyd. AR W-w. Cz. I i II Sandurski M.E. 2007. Prawie wszystko o ziołach. Wyd. II, Wyd. DELTA Carlson P. S. 1985. Biologia plonowania. Red. Nauk. wyd. Nalborczyk E. PWRiL W-wa Podbielkowski Z., i inni. 2003. Słownik roślin użytkowych. PWRiL Volkr., Volk F. 2007. Zioła w kuchni. Wyd. MULTICO Listy opisowe odmian rolniczych, Wyd. COBORU Słupia Wielka

Metody oceny: Zaliczenie przedmiotu Zasób wiedzy do zaliczenia: 60%.

Uwagi: