ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20073f13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: FIZJOLOGIA TRAWIENIA I WCHŁANIANIA
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 20 / 40
Prowadzący: prof. dr hab. Bogusław Fuchs
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza W1-Posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu biologii zwierząt z uwzględnieniem funkcjonowania procesów trawienia i wchłaniania u bydła, trzody chlewnej i drobiu [BH2-W01; R2A_01]. W2-Wykazuje szczegółową wiedzę z zakresu produkcji zwierzęcej trzech podstawowych gatunków zwierząt utrzymywanych gospodarsko [BH2-W06; R2A_03]. Umiejętności: U1-Na podstawie zdobytej wiedzy potrafi wprowadzić niezbędne modyfikacje w systemie żywienia zwierząt [BH2-U07; R2A_U06]. U2-Potrafi samodzielnie ocenić stan środowiska i zdrowia zwierząt oraz dobrać odpowiednie metody ich poprawy [BH2-U10; R2A_U06].

Kompetencje: K1-Rozumie potrzebę podnoszenia klasyfikacji przez całe życie, potrafi współpracować w grupie [BH2-K01; R2A_K01]. K2-Posiada świadomość odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego [BH2-K05; R2A_K05]. K3-Wykazuje znajomość działań zmierzających do ograniczania ryzyka i przewidywania skutków działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska [BH2-K06; R2A_K06].

Wymagania wstępne: Żywienie zwierząt, produkcja pasz przemysłowych.

Treści kształcenia: Zachodzenie procesów fizjologicznych regulujących pobranie paszy i wody przez trzy podstawowe gatunki zwierząt gospodarskich (bydła, świn i drobiu). Przebieg trawienia i wchłaniania w poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego. Procesy fizjologiczne zachodzące podczas wchłaniania związków mineralnych i witamin oraz procesy fermentacji w poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego. Choroby metaboliczne i niedoborowe u zwierząt gospodarskich.

Literatura: Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, pod red. D. Jamroz, Tom 1, 2, 3. Wyd. PWN, 2001.

Metody oceny: Po przeprowadzonym cyklu wykładów i ćwiczeń jednego z trzech gatunków zwierząt studenci piszą sprawdzian 45 minutowy, który obejmuje 3-4 pytania. W sumie piszą trzy testy. Każdy sprawdzian jest oceniany na stopień i służy do wyciągnięcia średniej. W przypadku usprawiedliwionej nieobecności studenta na zajęciach sprawdzających wiedzę lub uzyskania negatywnej oceny ze sprawdzianu pisemnego student przystępuje ponownie do sprawdzianu z danego zakresu materiału, który zalicza w formie ustnej. Po uzy

Uwagi: Fakultet specjalizacyjny