Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS20075f13Rok / Semestr:
2013/2014 letniNazwa:
TECHNOLOGICZNA CHARAKTERYSTYKA SUROWCÓW PASZOWYCH Kierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 20 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Stanisław KrzywieckiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po zaliczeniu kursu student zna skład chemiczny surowców, ich wartość energetyczną i białkową. Zna czynniki warunkujące wartość pokarmową i technologiczną surowców. Umie określać właściwości technologiczne i fizyczne, czystość mikrobiologiczną i substancje antyżywieniowe niezbędne przy wykorzystaniu surowców w przemyśle paszowym. Zna zasady stosowania poszczególnych surowców w mieszankach paszowych.Kompetencje:
Student jest przygotowany do pracy w przemyśle paszowym, w ośrodkach doradztwa żywienia zwierząt oraz w szkolnictwie.Wymagania wstępne:
Ogólne i szczegółowe żywienie zwierząt, fizjologia zwierzątTreści kształcenia:
Charakterystyka surowców i komponentów mieszanek przemysłowych, komponenty energetyczne, białkowe i inne Czynniki wpływające na jakość surowców paszowych, substancje antyżywieniowe oraz czystość mikrobiologiczna. Właściwości fizyczne i technologiczne surowców w mieszankach paszowych i zasady ich stosowania.Literatura:
Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo – pod red. nauk. Doroty Jamroz, PWN Warszawa 2002
J. Chachułowa, Pasze 1986
Grochowicz J., Technologia produkcji mieszanek paszowych, 1996, PWRiL Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń i wykładów
Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 70 %Uwagi:
Fakultet specjalizacyjny