ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20100f13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: BIOLOGIA MLEKA
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 0
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 20 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Tadeusz Szulc
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu powinien znać: mechanizmy powstawania mleka, znaczenie mleka w życiu ssaków, skład i cechy fizyczne mleka, prozdrowotne funkcje i właściwości mleka, uwarunkowania składu i jakości mleka oraz siary, fizjologicznego i pokarmowego znaczenie mleka w żywieniu człowieka, przydatność mleka różnych ssaków do przetwórstwa, humanizacja mleka.

Kompetencje: Znajomość znaczenia i funkcji mleka oraz analityki w zakresie oceny jakości mleka.

Wymagania wstępne:

Treści kształcenia: Produkcja i znaczenie mleka różnych ssaków w żywieniu noworodków i człowieka, fizjologia powstawania mleka, skład, właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych mleka oraz siary, prozdrowotne właściwości składników mleka dla człowieka, przetwórstwo mleka różnych gatunków ssaków, kierunki przetwarzania mleka, humanizacja mleka, mleko w profilaktyce i lecznictwie.

Literatura: Jerzyk M. E.: Mleko, produkcja, badanie, przerób. Wydawnictwo SGGW w Warszawie. Warszawa 2005 Szulc T., Zachwieja A.: Siara eliksir życia osesków. Wydawnictwa Akademii Rolniczej we Wrocławi 1988 Litwińczuka Z., Szulc T.: Hodowla Bydła. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2005 Polskie Normy oceny jakości mleka

Metody oceny: Zaliczenie pisemne Po zaliczeniu przedmiotu z wynikiem dobrym i zdaniu egzaminu praktycznego studenci będą mogli otrzymać certyfikat oceny i analiz mleka

Uwagi: Fakultet uzupełniający i i III semestr