Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RESS10129f13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
Organizacja i zarządzanie przedsiębiorstwemKierunek:
EkonomiaTyp studiów:
I st. - licencjackieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Jan SpiakJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student nabywa umiejętności organizowania i zarządzania podmiotami gospodarczymi o różnych formach organizacyjno – prawnych. Potrafi samodzielnie analizować: otoczenie, zasoby i określać strategie działania przedsiębiorstwa. Umie realizować funkcje zarządzania: planowania i podejmowania decyzji, organizowania, kierowania ludźmi i kontroli w działalności przedsiębiorstwa. Student potrafi zastosować dynamiczne metody zarządzania w przedsiębiorstwie. Kompetencje:
Po zaliczeniu przedmiotu student umie rozwiązywać problemy z zakresu: tworzenia firmy, planowania podejmowania decyzji, organizowania, kierowania zespołem ludzkim , motywowania pracowników oraz kontroli efektów działalności przedsiębiorstwa. Jest przygotowany do odbycia stażu na stanowisku menadżera liniowego w przedsiębiorstwie.Wymagania wstępne:
Zaliczenie przedmiotu Podstawy zarządzania i Praktyki zawodowej. Treści kształcenia:
Tematyka wykładów:
1. Podstawowe pojęcia z zakresu organizacji, zarządzania, typologii przedsiębiorstw .
2. Procesy transformacyjne form organizacyjnych i własnościowych przedsiębiorstw, Przedsiębiorstwo – istota, cele, rodzaje i związki.
3. Otoczenie przedsiębiorstwa – struktura i czynniki oddziaływania na funkcjonowanie i rozwój przedsiębiorstwa.
4. Strategie działalności przedsiębiorstw.
5. Wpływ globalizacji na działania dostosowawcze przedsiębiorstw i ryzyko działalności.
6. Konkurencyjność przedsiębiorstw – ocena i kształtowanie pozycji konkurencyjnej na rynku.
7. Zarządzanie zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie – style kierowania.
8. Zarządzanie zasobami majątkowymi oraz finansowymi w przedsiębiorstwie.
9. Zarządzanie informacją i wiedzą w przedsiębiorstwie.
10. Planowanie i podejmowanie decyzji w przedsiębiorstwie.
11. Organizowanie - typy struktur organizacyjnych, projektowanie i zastosowanie.
12. Motywowanie pracowników w przedsiębiorstwie.
13. Kontrola realizacji celów strategicznych i wyników operacyjnych przedsiębiorstwa.
14. Proces negocjacji w zarządzaniu przedsiębiorstwem.
15. Metody dynamiczne w zarządzaniu przedsiębiorstwem.
Tematyka ćwiczeń:
1. Uwarunkowania prawno – ekonomiczne działalności przedsiębiorstw.
2. Rola państwa i samorządów w rozwoju podmiotów gospodarczych.
3. Charakterystyka różnych form organizacyjno – prawnych przedsiębiorstw:
- organy władzy i sposób zarządzania spółkami, spółdzielniami,
- związkami przedsiębiorstw.
4. Ocena i kształtowanie pozycji konkurencyjnej przedsiębiorstwa.
5. Zasoby ludzkie – zatrudnianie i motywowanie pracowników.
6. Zasoby kapitałowe – finansowanie działalności bieżącej i inwestycyjnej.
7. Zasoby informacyjne – pozyskiwanie i przetwarzanie informacji dla potrzeb zarządzania.
8. Planowanie strategiczne i operacyjne – rodzaje planów i procedury opracowywania.
9. Organizowanie – typologia i budowa struktur organizacyjnych.
10. Analiza i projektowanie struktur organizacyjnych.
11. Procesy podejmowania decyzji – metody i techniki.
12. Systemy motywowania pracowników i jego instrumenty.
13. Kontrola wyników strategicznych i operacyjnych działalności przedsiębiorstwa.
14. Rozwiązywanie konfliktów i prowadzenie negocjacji.
15. Etyka zawodu menedżera.
Literatura:
1. Filipiak B., Panasiuk A.: Przedsiębiorstwo usługowe. Zarządzanie. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2008.
2. Kardas J.S., Wójcik – Augustyniak M.: Zarządzanie w przedsiębiorstwie. Wyd. Difin, Warszawa 2008.
3. Kowalski W., Nazarka J. jako red. nauk.: Instrumenty zarządzania współczesnym przedsiębiorstwem. Wyd. Difin, Warszawa 2006.
4. Marek S., Białasiewicz M. jako red. nauk.: Podstawy nauki o organizacji. PWE, Warszawa 2008.
5. Strużycki M. jako red. nauk.: Zarządzanie przedsiębiorstwem wydanie II. Wyd. Difin, Warszawa 2004.
Metody oceny:
Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń i egzamin ustny, zasób wiedzy do zaliczenia - 60%Uwagi: