Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10242o13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
Maszynoznawstwo ogólne i przemysłu spożywczego IKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Eugeniusz KamińskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student posiada wiedzę teoretyczną i praktyczną w zakresie ogólnych podstaw techniki, materiałów stosowanych w budowie maszyn i urządzeń w przemyśle rolno- spożywczym, poznaje podstawowe zasady obliczeń w zakresie mechaniki technicznej i wytrzymałości materiałów, części maszyn, elektrotechniki, urządzeń pomiarowych.
Umiejętności:
Student dobiera maszyny i urządzenia, takie jak pompy, wentylatory, sprężarki, silniki elektryczne w poszczególnych technologiach przemysłu spożywczego w zależności od ich działania, zastosowania i kosztów eksploatacji.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (podstawy):
Student wykazuje aktywną postawę w doborze maszyn i urządzeń w przemyśle rolno – spożywczym w relacji maszyna – żywność, wykazuje świadomość faktu, że stosowanie urządzeń technicznych może mieć wpływ na jakość ,bezpieczeństwo żywności i pasz oraz obsługi, posiada świadomość efektów ekonomicznych stosowania różnych materiałów i urządzeń.
Wymagania wstępne:
fizyka, matematykaTreści kształcenia:
Materiały stosowane w budowie maszyn i urządzeń przemysłu rolno spożywczego. Części maszyn, podstawy mechaniki technicznej i wytrzymałości materiałów, elektrotechniki. Działanie pomp, wentylatorów, sprężarek. Urządzenia pomiarowe w przemyśle i laboratorium.Literatura:
1. Glaser R. Materiały do ćwiczeń z maszynoznawstwa i aparatury przemysłu spożywczego i chemicznego. Skrypty Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu 1995; 2. Błasiński K., Pyć W., Rzycki E :Maszyny i aparatura przemysłu spożywczego. Politechnika Łódzka 1994; 3. Chwiej M. Aparatura przemysłu spożywczego. PWN. Warszawa 1979; 4. Szczepański R., Budny J. Pracownia maszynoznawstwa przemysłu spożywczego. Wydawnictwo ART. Olsztyn 1997.
Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń na podstawie kolokwiów.Uwagi: