ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10257o13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: Chemia organiczna
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 12
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 45 / 60 / 0
Prowadzący: dr hab. Mirosław Anioł, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu chemii organicznej - objaśnia procesy takie jak destylacja, sublimacja, krystalizacja, ekstrakcja i chromatografia - objaśnia reakcje tworzenia się związków organicznych zawierających pospolite grupy funkcyjne oraz reakcje jakim ulegają - rozumie pojęcia aromatyczności i mezomerii - rozpoznaje oraz przewiduje istnienie izomerii konformacyjnej, strukturalnej i stereoizomerii - nazywa pospolite związki organiczne - opisuje podstawowe mechanizmy reakcji przyłączenia, podstawienia i eliminacji. Umiejętności: Stosuje w praktyce zasady pracy obowiązujące w laboratorium syntetycznej chemii organicznej - składa szklaną aparaturę i korzysta z niej – umie przygotować stanowisko pracy - planuje, przeprowadza i kontroluje syntezę prostych związków organicznych oraz oblicza wydajności reakcji – umie posłużyć się mechanizmami reakcji w celu określenia czynników mogących mieć wpływ na jej przebieg - dobiera właściwe podstawowe techniki oczyszczenia związków – interpretuje proste widma 1H NMR, IR i UV - wykazuje zrozumienie niektórych zjawisk i procesów występujących w przyrodzie w oparciu o zdobytą wiedzę - postrzega relacje pomiędzy dokładnością działań przygotowawczych i prowadzenia doświadczenia a poprawnością uzyskanego wyniku końcowego.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Wykazuje dbałość i odpowiedzialność za powierzony sprzęt - wykazuje odpowiedzialność za bezpieczeństwo własne i innych - działa efektywnie samodzielnie i w zespole według udzielonych wskazówek - wykazuje świadomość zagrożenia w pracy z substancjami niebezpiecznymi.

Wymagania wstępne: Chemia ogólna i nieorganiczna

Treści kształcenia: Budowa elektronowa i izomeria związków organicznych. Spektroskopia 1H NMR, IR i UV. Mechanizmy wybranych reakcji. Alkany, alkeny i alkiny. Węglowodory aromatyczne. Halogenki alkilów. Związki metaloorganiczne. Alkohole, fenole i etery. Aldehydy i ketony. Kwasy karboksylowe. Pochodne kwasów karboksylowych. Tłuszcze. Aminy i amidy. Aminokwasy i peptydy. Węglowodany. Podstawowe operacje wykorzystywane w laboratorium chemii organicznej. Synteza organiczna i metody fizykochemiczne.

Literatura: Chemia organiczna, Wawrzeńczyk Cz., Wyd. AR, 2001, 2006. Chemia organiczna, Morrison R.T., Boyd R.N., PWN 1998. Chemia organiczna, Mastalerz P., 1996.

Metody oceny: raporty z przeprowadzonych ćwiczeń, odpowiedzi ustne, kolokwia, egzamin pisemny.

Uwagi: