ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20113f13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: HODOWLA I UŻYTKOWANIE BYDŁA MIĘSNEGO
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 0
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 20 / 44
Prowadzący: dr hab. Maciej Adamski
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: W1 – student posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu hodowli i fizjologii zwierząt [BH2-W01] W2 – student posiada wiedzę ekonomiczną społeczną związaną z hodowlą bydła [BH2- W02] W3 – student posiada zaawansowaną wiedzę z zakresu kształtowania środowiska rolniczego wynikająca z chowu i hodowli bydła [BH2-W05] Umiejętności: U1 - student posiada wiedzę i umiejętności wykorzystania potrzebnych informacji z dokumentacji hodowlanej[BH2 – U01] U2 - student posiada wiedzę pozwalającą dokonać szczegółowej oceny wszystkich elementów decydujących o hodowli bydła mięsnego [BH2-U06] U3 - student posiada wiedzę pozwalającą ocenić stan warunków chowu, środowiska i stan zdrowia zwierząt oraz odpowiednio dobrać metody zaradcze w celu ich poprawy [BH2-U10] U4 - student posiada wiedzę i umiejętności pozwalające mu integrować poszczególne etapy chowu i hodowli bydła mięsnego [BH2-U12

Kompetencje: K1- student posiada świadomość ciągłego podnoszenia swoich kwalifikacji [BH2-K01 K2 - student posiada wiedzę z zakresu etyki wykonywanej pracy [BH2-K04] K3 - student posiada wiedzę z zakresu działań zmierzających do ograniczenia ryzyka zagrożenia dobrostanu zwierząt i szeroko pojętego środowiska [BH2-K05, BH2-K06]

Wymagania wstępne: anatomia zwierząt, fizjologia zwierząt, podstawy żywienia zwierząt, hodowla i chów bydła.

Treści kształcenia: Specyfika hodowli i chowu bydła mięsnego w porównaniu do bydła mlecznego; ekstensywne systemy utrzymania, rasy: brytyjskie, kontynentalne, „nowe wyprowadzone”, linie syntetyczne; kojarzenie w czystości rasy i krzyżowanie; technologie chowu konwencjonalne, ekologiczne; wybrane zagadnienia modernizacji budynków inwentarskich, Ocena wartości hodowlanej (dokumentacja, ocena, selekcja, dobór par do rozpłodu). Podstawy żywienia, użytkowanie łąk i pastwisk. Systemy opasania bydła mięsnego w bukaciarniach. Ocena wartości opasowej i rzeźnej; ocena i klasyfikacja tusz (EUROP). Efektywność ekonomiczna produkcji. Zasady dobrostanu, ekstensywność, zintegrowanie z środowiskiem naturalnym.

Literatura: 1. Dobicki A. 1998. Hodowla bydła mięsnego w Sudetach” , Wyd. WODR Jelenia Góra. Jasiorowski H. 1996 : Ocena przydatności włoskich ras bydła mięsnego do krzyżowania towarowego z polskimi krowami fryzyjskimi. Wyd. SGGW Warszawa. SAPARD : Materiały nt. Prowadzenia i rozwoju gospodarstw specjalizujących się w produkcji żywca wołowego. Bogner H. 1985. Produkcja bydła mięsnego. PWRiL Warszawa. Adamski M. 2008. Uwarunkowania chowu i hodowli bydła mięsnego na Dolnym Śląsku. ADR EM Jelenia Góra.

Metody oceny: Metody oceny ćwiczeń: Dwa kolokwia, systematyczne ustne sprawdzanie wiedzy, zaliczenie projektu. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej z ocen. Metody oceny przedmiotu: Podstawą jest zaliczenie ćwiczeń.

Uwagi: Fakultet uzupełniający I i III semestr