Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS20113f13Rok / Semestr:
2013/2014 letniNazwa:
HODOWLA I UŻYTKOWANIE BYDŁA MIĘSNEGO Kierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
0Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 20 / 44Prowadzący:
dr hab. Maciej AdamskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
W1 – student posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu hodowli i fizjologii zwierząt [BH2-W01]
W2 – student posiada wiedzę ekonomiczną społeczną związaną z hodowlą bydła [BH2- W02]
W3 – student posiada zaawansowaną wiedzę z zakresu kształtowania środowiska rolniczego wynikająca z chowu i hodowli bydła [BH2-W05]
Umiejętności:
U1 - student posiada wiedzę i umiejętności wykorzystania potrzebnych informacji z dokumentacji hodowlanej[BH2 – U01]
U2 - student posiada wiedzę pozwalającą dokonać szczegółowej oceny wszystkich elementów decydujących o hodowli bydła mięsnego [BH2-U06]
U3 - student posiada wiedzę pozwalającą ocenić stan warunków chowu, środowiska i stan zdrowia zwierząt oraz odpowiednio dobrać metody zaradcze w celu ich poprawy [BH2-U10]
U4 - student posiada wiedzę i umiejętności pozwalające mu integrować poszczególne etapy chowu i hodowli bydła mięsnego [BH2-U12Kompetencje:
K1- student posiada świadomość ciągłego podnoszenia swoich kwalifikacji [BH2-K01
K2 - student posiada wiedzę z zakresu etyki wykonywanej pracy [BH2-K04]
K3 - student posiada wiedzę z zakresu działań zmierzających do ograniczenia ryzyka zagrożenia dobrostanu zwierząt i szeroko pojętego środowiska [BH2-K05, BH2-K06]Wymagania wstępne:
anatomia zwierząt, fizjologia zwierząt, podstawy żywienia zwierząt, hodowla i chów bydła.Treści kształcenia:
Specyfika hodowli i chowu bydła mięsnego w porównaniu do bydła mlecznego; ekstensywne systemy utrzymania, rasy: brytyjskie, kontynentalne, „nowe wyprowadzone”, linie syntetyczne; kojarzenie w czystości rasy i krzyżowanie; technologie chowu konwencjonalne, ekologiczne; wybrane zagadnienia modernizacji budynków inwentarskich, Ocena wartości hodowlanej (dokumentacja, ocena, selekcja, dobór par do rozpłodu). Podstawy żywienia, użytkowanie łąk i pastwisk. Systemy opasania bydła mięsnego w bukaciarniach. Ocena wartości opasowej i rzeźnej; ocena i klasyfikacja tusz (EUROP). Efektywność ekonomiczna produkcji. Zasady dobrostanu, ekstensywność, zintegrowanie z środowiskiem naturalnym.Literatura:
1. Dobicki A. 1998. Hodowla bydła mięsnego w Sudetach” , Wyd. WODR Jelenia Góra.
Jasiorowski H. 1996 : Ocena przydatności włoskich ras bydła mięsnego do krzyżowania towarowego z polskimi krowami fryzyjskimi. Wyd. SGGW Warszawa.
SAPARD : Materiały nt. Prowadzenia i rozwoju gospodarstw specjalizujących się w produkcji żywca wołowego.
Bogner H. 1985. Produkcja bydła mięsnego. PWRiL Warszawa.
Adamski M. 2008. Uwarunkowania chowu i hodowli bydła mięsnego na Dolnym Śląsku. ADR EM Jelenia Góra.Metody oceny:
Metody oceny ćwiczeń: Dwa kolokwia, systematyczne ustne sprawdzanie wiedzy, zaliczenie projektu. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej z ocen.
Metody oceny przedmiotu: Podstawą jest zaliczenie ćwiczeń.Uwagi:
Fakultet uzupełniający I i III semestr