Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS20125f13Rok / Semestr:
2013/2014 letniNazwa:
PRODUKCJA TRZODY CHLEWNEJ W GOSPODARSTWACH FARMERSKICHKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 20 / 43Prowadzący:
dr hab. Paweł Gajewczyk prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
W1- zna wystarczająco dobrze właściwości biologiczne trzody chlewnej [BH2_W06];
W2 - ma wiedzę o budowie anatomicznej i funkcjach życiowych trzody chlewnej [BH2_W06];
W3 - umie opisać zjawisko wzrostu swiń; zna poszczególne fazy ich rozwoju[BH2_W06; BH2_W08; BH2_W07];
W4 - zna wzorce behawioralne świń i zasady zapewnienia dobrostanu świniom podczas ich odchowu w warunkach alkierzowych[BH2_W07; BH2_W15].
U1– zdobędzie umiejętność zaprojektowania fermy trzody chlewnej w oparciu o zdobytą wiedzę z zakresu nowoczesnej i zarazem intensywnej produkcji przemysłowej tuczników lub warchlaków [BH2_U06; BH2_U12];
U2 - ma opanowane podstawowe metody hodowli i chowu świń [BH2_U12];
U3 - rozróżnia grupy wiekowe i produkcyjne świń w fermie[BH2_U10];
U4 - znając właściwości genetyczne i wartość pokarmową pasz potrafi trafnie opracować założenia technologiczno- produkcyjne pod nową fermę lub zmodernizować starą[BH2_U06].
Kompetencje:
K1– rozumie skutki intensywnej produkcji trzody chlewnej [BH2_K06];
K2 - ma świadomość odpowiedzialności za opracowany projekt fermy [BH2_K02];
K3 -wykazuje odpowiedzialność za skalę produkcji świń w ramach programu cross- compliance[BH2_K08];Wymagania wstępne:
wiedza z podstaw hodowli i chowu; fizjologii i żywienia świń i budownictwa inwentarskiegoTreści kształcenia:
Student zdobędzie wiedzę teoretyczną i praktyczną związaną z zasadami funkcjonowania gospodarstwa, specjalizującego się w intensywnej produkcji trzody chlewnej, w ramach wymagań obowiązujących w państwach Unii Europejskiej. Przedmiot ten uzupełnia wiedzę z możliwości zaprojektowania intensywnej formy ich produkcji. Celem nadrzędnym jest opanowanie przez studenta umiejętności opracowywania założeń technologiczno- produkcyjnych do projektu budowy lub rekonstrukcji fermy trzody chlewnej w gospodarstwie. Chcąc konkurować w produkcji żywca wieprzowego na terenie UE musimy zadbać o wprowadzenie do praktyki w naszym kraju intensywnych i tańszych form produkcji świń.Stąd też zachodzi potrzeba kształcenia fachowców w tej dziedzinie naszego rolnictwa.Literatura:
Dzienniki Ustaw: Nr 111 poz.724 z 1997, Nr 132 poz. 887 z 1997 r., Nr 89 poz.991 z 2000 r., Nr 118 poz.1268 z 2001 r., Nr167 poz.1629 z 2003 r., Nr 47 poz.456 z 2004 r., Nr 111 poz. 724 z 2004 r., Nr Nr 93 poz.780 z 2005 r.
Grudniewska B. – Hodowla i użytkowanie świń, ART. Olsztyn, 1998 r.
Węckowicz E., Tereszczuk S.- Przemysłowe metody chowu trzody chlewnej. PWRiL Warszawa, 1985 r.
Dobrzański Z., Opaliński S.- Regulacje prawne dotyczące ochrony środowiska w produkcji zwierzęcej. Aktualne problemy rolnictwa, gospodarki żywnościowej i ochrony środowiska. AR Wrocław, 2006, s.77-83.
Czasopisma "Trzoda Chlewna", Przegląd Hodowlany, FarmerMetody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń:bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen jest podstawą do zaliczenia przedmiotu. Zaliczeniem jest obrona wykonanego projektu.Uwagi:
Fakultet specjalizacyjny III semestr