ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20125f13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: PRODUKCJA TRZODY CHLEWNEJ W GOSPODARSTWACH FARMERSKICH
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 20 / 43
Prowadzący: dr hab. Paweł Gajewczyk prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: W1- zna wystarczająco dobrze właściwości biologiczne trzody chlewnej [BH2_W06]; W2 - ma wiedzę o budowie anatomicznej i funkcjach życiowych trzody chlewnej [BH2_W06]; W3 - umie opisać zjawisko wzrostu swiń; zna poszczególne fazy ich rozwoju[BH2_W06; BH2_W08; BH2_W07]; W4 - zna wzorce behawioralne świń i zasady zapewnienia dobrostanu świniom podczas ich odchowu w warunkach alkierzowych[BH2_W07; BH2_W15]. U1– zdobędzie umiejętność zaprojektowania fermy trzody chlewnej w oparciu o zdobytą wiedzę z zakresu nowoczesnej i zarazem intensywnej produkcji przemysłowej tuczników lub warchlaków [BH2_U06; BH2_U12]; U2 - ma opanowane podstawowe metody hodowli i chowu świń [BH2_U12]; U3 - rozróżnia grupy wiekowe i produkcyjne świń w fermie[BH2_U10]; U4 - znając właściwości genetyczne i wartość pokarmową pasz potrafi trafnie opracować założenia technologiczno- produkcyjne pod nową fermę lub zmodernizować starą[BH2_U06].

Kompetencje: K1– rozumie skutki intensywnej produkcji trzody chlewnej [BH2_K06]; K2 - ma świadomość odpowiedzialności za opracowany projekt fermy [BH2_K02]; K3 -wykazuje odpowiedzialność za skalę produkcji świń w ramach programu cross- compliance[BH2_K08];

Wymagania wstępne: wiedza z podstaw hodowli i chowu; fizjologii i żywienia świń i budownictwa inwentarskiego

Treści kształcenia: Student zdobędzie wiedzę teoretyczną i praktyczną związaną z zasadami funkcjonowania gospodarstwa, specjalizującego się w intensywnej produkcji trzody chlewnej, w ramach wymagań obowiązujących w państwach Unii Europejskiej. Przedmiot ten uzupełnia wiedzę z możliwości zaprojektowania intensywnej formy ich produkcji. Celem nadrzędnym jest opanowanie przez studenta umiejętności opracowywania założeń technologiczno- produkcyjnych do projektu budowy lub rekonstrukcji fermy trzody chlewnej w gospodarstwie. Chcąc konkurować w produkcji żywca wieprzowego na terenie UE musimy zadbać o wprowadzenie do praktyki w naszym kraju intensywnych i tańszych form produkcji świń.Stąd też zachodzi potrzeba kształcenia fachowców w tej dziedzinie naszego rolnictwa.

Literatura: Dzienniki Ustaw: Nr 111 poz.724 z 1997, Nr 132 poz. 887 z 1997 r., Nr 89 poz.991 z 2000 r., Nr 118 poz.1268 z 2001 r., Nr167 poz.1629 z 2003 r., Nr 47 poz.456 z 2004 r., Nr 111 poz. 724 z 2004 r., Nr Nr 93 poz.780 z 2005 r. Grudniewska B. – Hodowla i użytkowanie świń, ART. Olsztyn, 1998 r. Węckowicz E., Tereszczuk S.- Przemysłowe metody chowu trzody chlewnej. PWRiL Warszawa, 1985 r. Dobrzański Z., Opaliński S.- Regulacje prawne dotyczące ochrony środowiska w produkcji zwierzęcej. Aktualne problemy rolnictwa, gospodarki żywnościowej i ochrony środowiska. AR Wrocław, 2006, s.77-83. Czasopisma "Trzoda Chlewna", Przegląd Hodowlany, Farmer

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń:bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen jest podstawą do zaliczenia przedmiotu. Zaliczeniem jest obrona wykonanego projektu.

Uwagi: Fakultet specjalizacyjny III semestr