Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BHS20149f13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
BIOLOGIA PRZEŻUWACZYKierunek:
ZootechnikaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 20 / 40Prowadzący:
dr hab. Andrzej Zachwieja prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
W1- Student ma rozszerzona wiedzę z zakresu biologii zwierząt przeżuwających (udomowionych i dzikich) [BH2_W01];
W2 – Student szczegółowo poznaje elementy fizjologii rozrodu i laktacji, trawienia [BH2_W04, BH2_W08];
W3 – Student poznaje znaczenie produktów pozyskiwanych od przeżuwaczy, również w aspekcie produkcji żywności funkcjonalnej [BH2_W06, BH2_W07];
W4 – student dokładnie poznaje systematykę gatunków należących do przeżuwaczy[BH2_W01];
U1 – Student wykorzystuje dostępne źródła informacji [BH2_U01, BH2_U06];
U2 – Posiada wiedzę i umiejętności pozwalające na podjęcie pracy w hodowli [BH2_U02];
U3 – Student posiada umiejętności przygotowania prezentacji i wystąpień ustnych [BH2_U13, BH2_U14];
U4 – Student posiada wiedzę z zakresu hodowli zwierząt, wykorzystywania produktów od nich pochodzących [BH2_U05, BH2_U06, BH2_U07]; Kompetencje:
K1 – Student ma świadomość odpowiedzialności za produkcje i dobrostan zwierząt [BH2_K05; BH2_K06];
K2 – Student rozumie konieczność podnoszenia kwalifikacji i wiedzy [BH2_K01] Wymagania wstępne:
hodowla zwierząt, zoologia, biochemia, genetyka, surowce pochodzenia zwierzęcego Treści kształcenia:
systematyka zwierząt przeżuwających, rola i znaczenie gospodarcze tej grupy zwierząt. Specyfika trawienia i żywienia przeżuwaczy. Rozród i fizjologia laktacji. Cechy użytkowe przeżuwaczy. Produkty pozyskiwane od zwierząt przeżuwających. Literatura:
Szulc T., Litwińczuk Z. Red. - Hodowla i użytkowanie bydła. 2005
Nowicki B, Chrzanowska J., Jamroz D., Pawlina E. – Kozy, chów, hodowla i użytkowanie. 1999.
Patkowska –Sokoła i wsp. Hodowla owiec.2006.
Tadeusz Pasławski: Podręcznik selekcjonera zwierzyny. PTŁ 2006.
Zwijacz-Kozica T., Zwijacz-Kozica M. Jeleniowate, czyli zwierzyna płowa. Wydawnictwa Tatrzańskiego Parku Narodowego. 2007.
Adam Pietrzak - Jelenie i daniele w zagrodzie. Alternatywne kierunki produkcji rolniczej, 2005
Bobek B., Krzysztof M., Kajetan P., Maria K.- Jeleń – monografia przyrodniczo łowiecka. 1992, ss. 200.
Dmuchowski B. Krzywiński A. - Hodowla fermowa jeleniowatych- światowe trendy a sytuacja w Polsce. Przegląd hodowlany, 1997, 4, 17-18.
Dmuchowski B., Dmuchowska T. - Jelenie i daniele w zagrodzie. Top Agrar Polska, 1997, 11, 48- 51.
Pollard J. C., Littlejohn R. P., Pearse A. J. T.- Shade and shelter for farmed deer in New Zealand: Results from a survey of farmers, New Zealand Journal of Agricultural Research, 2003, 46, 287 – 294, Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń: przedstawienie w formie ustnej samodzielnie przygotowanego referatu na temat wybranego gatunku, ocena prezentacji przygotowanej samodzielnie lub w grupie 2-3 osobowe, sprawdzian pisemny,
Zaliczenie przedmiotu: test zaliczeniowy (pytania z tematyki wykładów). Uwagi:
Fakultet uzupełniający