ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20155f13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: PRZYDOMOWY CHÓW PTAKÓW
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 0 / 20
Prowadzący: dr inż. Artur Kowalczyk
Język: polski


Efekty kształcenia: W1 – ma wiedzę z zakresu użytkowania ptaków w warunkach przydomowych [BH2-W06; R2A_W03]; W2 – zna możliwości i zasady organizacji chowu przydomowego ptaków [BH2-W06; R2A_W03]; W3 – ma szczegółową wiedzę o funkcjonowaniu ptaków użytkowych w warunkach przydomowych [BH2-W08; R2A_W04]; W4 – charakteryzuje i wskazuje możliwości pozyskiwania surowców pochodzących od ptaków w warunkach chowu [BH2-W11; R2A_W05]; W5 – ma wiedzę dotyczącą sposobu doboru i metod użytkowania różnorodnych gatunków ptaków w warunkach przydomowych, jako rezerwuaru zachowania ich bioróżnorodności [BH2-W13; R2A_W06]; W6 – zna metody i techniki żywienia ptaków w warunkach chowu przydomowego [BH2-W09; R2A_W04]. U1 – potrafi zaplanować i zorganizować chów przydomowy ptaków [BH2-U04; R2A_U04]; U2 – potrafi dokonać doboru gatunku ptaków przeznaczonych do chowu przydomowego i dobrać oraz ocenić techniki ich utrzymania [BH2-U05; R2A_U05].

Kompetencje: K1 – potrafi określić priorytety, jakim należy się kierować organizując przydomowy chów ptaków [BH2-K03; R2A_K03].

Wymagania wstępne: żywienie zwierząt, hodowla drobiu

Treści kształcenia: Znaczenie przydomowego chowu drobiu, podstawowe gatunki i rasy drobiu utrzymywane w chowie ekstensywnym i półintensywnym, zasady utrzymania poszczególnych gatunków drobiu, budynki i ich wyposażenie, wybiegi.

Literatura: 1. Stern A. Przydomowy chów drobiu, Oficyna Wydawnicza MULICO, Warszawa 1995. 2. Świerczewska E., Wężyk S., Horbańczuk J. Chów drobiu, Oficyna wydawnicza HOŻA, Warszawa, 1999. 3. Schone F., Peschke F. Amatorska hodowla kur. Wydawnictwo „Zagroda”, 2006. 4. Horbańczuk J.O. Strusie, Auto-Graf, Warszawa 2003. 5. Hodowca Drobiu, magazyn dla producentów drobiu, zootechników i lekarzy weterynarii. Wydawca Pro Agricola Sp. z o.o., Gietrzwałd. 6. Polskie Drobiarstwo. Wydawca Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „BEGEPO” Sp. z o.o. Poznań.

Metody oceny: Na ostatnich zajęciach zaliczenie wykładów, w formie testu pisemnego. Student odpowiada na dziesięć pytań. Obecność na wykładach jest obowiązkowa, student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z testu. Przy braku zaliczenia student ma możliwość poprawy w formie ustnej.

Uwagi: Fakultet uzupełniający