Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00172f13Rok / Semestr:
2013/2014 letniNazwa:
Aspekty inwazjologiczne produkcji zwierzęcej (bydła, świń i drobiu)Kierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 15 / 0Prowadzący:
dr Andrzej PołozowskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
W ramach fakultetu studenci powinni nabyć umiejętności właściwej oceny inwazjologicznej obiektu hodowlanego (bydło, świnie, drób). Powinni potrafić przeprowadzić oraz zlecić odpowiednie badania i zinterpretować ich wyniki w celu ustalenia stopnia zagrożenia wybuchem choroby pasożytniczej w stadzie. Kompetencje:
Po ukończeniu fakultetu studenci orientują się jakie zagrożenia inwazjologiczne mogą występować w różnych typach chowu wielkotowarowego u zwierząt gospodarskich. Potrafią zwalczać inwazje pasożytnicze, jak również im zapobiegać.Wymagania wstępne:
Przedmioty poprzedzające, które powinny być zaliczone przez studenta: biologia, mikrobiologia, chów i hodowla zwierząt.Treści kształcenia:
Nauczanie aspektów inwazjologicznych produkcji zwierzęcej ma na celu przekazanie studentom wiadomości służących profilaktyce i zwalczaniu inwazji pasożytniczych u zwierząt w chowie wielkostadnym. Literatura:
1.Połozowski A.: Polowanie na muchy. Top agrar polska, 2005, 6, 28-32.
2. Połozowski A.: Groźne nicienie na pastwiskach. Top agrar polska 2006, 9, top bydło, 24-27.
3. Połozowski A.: Niekończące się problemy z nicieniami. Pork Focus 2006, 1 (3), 5-6.
4. Połozowski A., Janeczko K.: Inwazje glist u bydła. Lecznica 2007, 3, 69-71.
5. Gundłach J.L., Sadzikowski A.B.: Parazytologia i parazytozy zwierząt, PWRiL, Warszawa 2004.
6. Taylor M.A., Coop R.L., Wall R.L.: Veterinary Parasitology, Blackwell Publishing, 3rd edition 2007.
Metody oceny:
Test Uwagi:
Przedmiot będzie realizowany jeśli zbierze się grupa 18 osób