Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
MRS10008o13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
Podstawy mikrobiologiiKierunek:
Medycyna roślinTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr Elżbieta GębarowskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student nabywa teoretyczne i praktyczne wiadomości dotyczące systematyki, występowania oraz aktywności metabolicznej drobnoustrojów prokariotycznych i eukariotycznych. Student potrafi wskazać i opisać najważniejsze domeny drobnoustrojów i procesy metaboliczne odpowiedzialne za przemiany związków mineralnych i organicznych w agroekosystemach. Wyjaśnia rolę poszczególnych procesów metabolicznych i ich oddziaływanie na wzrost i rozwój roślin. Potrafi wyjaśnić rolę czynników biotycznych i abiotycznych wpływających na aktywność drobnoustrojów glebowych. Student nabywa wiedzę z zakresu hodowli i niszczenia drobnoustrojów.
Student nabywa umiejętności prawidłowej oceny aktywności i występowania drobnoustrojów oraz ich wpływu na wzrost i plonowanie roślin uprawnych jak również na środowisko. Student potrafi wykonywać proste zadania badawcze pod kierunkiem opiekuna naukowego. Student zna specyfikę pracy i zasady bezpieczeństwa pracy z drobnoustrojami. Posiada umiejętność modyfikacji aktywności drobnoustrojów w glebie oraz w produktach rolnych z wykorzystaniem zabiegów agrotechnicznych. Kompetencje:
Student rozumie procesy prowadzone przez drobnoustroje w różnych ekosystemach oraz ich wpływ na jakość środowiska. Docenia rolę drobnoustrojów w kształtowaniu rizosfery, gleby i innych środowisk. Ma świadomość ważności przestrzegania zasad higieny w związku z powszechnym występowaniem potencjalnie patogenicznych drobnoustrojów w środowisku. Student ma świadomość potrzeby dokształcania i samokształcenia w zakresie pojawiających się nowych zagrożeń i możliwości wykorzystania nowych czynników kształtujących aktywność drobnoustrojów w ekosystemach.Wymagania wstępne:
Chemia, Botanika, Gleboznawstwo, BiochemiaTreści kształcenia:
Biologia podstawowych grup drobnoustrojów oraz wirusów. Rola zespołów mikroorganizmów w kształtowa-niu żyzności gleb, procesach transformacji nawozów mineralnych i organicznych. Metaboliczne procesy drobno-ustrojów, jako czynnik wpływający na zdrowotności roślin oraz jakości pasz i żywności. Literatura:
E.A. Paul, F.E Clark "Mikrobiologia i biochemia gleb”, WUMCS, Lublin 2000
E. Gębarowska, S.J. Pietr, M. Stankiewicz, J. Kucińska, E. Magnucka, „Wybrane zagadnienia i materiały do ćwiczeń z mikrobiologii”. WUPW, Wrocław, 2010.
J. Baj, Z. Markiewicz, “Biologia Molekularna Bakterii" PWN Warszawa, 2009.
Metody oceny:
Wiedzy: kolokwium zaliczeniowe z ćwiczeń, egzamin pisemny
Umiejętności: ocena pojedynczych zadań na kolokwium ocena pracy indywidualnej w trakcie zadań
Kompetencji społecznych: ocena efektów pracy indywidualnej i zbiorowej, dyskusja na zajęciach
Uwagi: