Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RTSS20255o13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
Sterowanie UrządzeniamiKierunek:
Technika Rolnicza i LeśnaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 15 / 0Prowadzący:
Dr inż. Zbigniew ZdrojewskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student ma zaawansowana wiedzę w zakresie uwzględniania systemów sterująco - sygnalizacyjnych i przesyłania informacji o przekroczeniach, przydatnych w inżynierii rolniczej, przy projektowaniu maszyn i systemów w inżynierii rolniczej
Ma podbudowaną praktycznie i teoretycznie wiedzę w zakresie technik sterowania procesami i maszynami w produkcji rolniczej polowej, leśnej i zwierzęcej
Ma pogłębioną wiedzę w zakresie systemów, technologii i technik sterowania urządzeniami i narzędziami stosowanymi w produkcji rolniczej, leśnej i spożywczej. Ma zaawansowana wiedzę w zakresie zagrożeń w środowisku naturalnym, wynikających z niestosowania urządzeń sterujących zabezpieczających przed tymi zagrożeniami.
Potrafi dokonać analizy zastosowanych regulacji procesami, ocenić ich wystarczalność, zmierzając ostatecznie do poprawy jakości życia człowieka mając na względzie dobro środowiska naturalnego
Potrafi dobrać metody i środki, w tym ocenić możliwość zastosowania nowych urządzeń sterujących procesami, w celu poprawy życia człowieka w zgodzie z dobrem środowiska naturalnego
Potrafi dokonywać identyfikacji i formułować specyfikacje złożonych zadań w zakresie produkcji rolnej i leśnej lub inżynierii rolno-spożywczej w tym zadań nietypowych
Potrafi ocenić przydatność i możliwość wykorzystania nowych osiągnięć( metod, technologii i technik) w zakresie produkcji rolnej i leśnej i przetwórstwa żywności lub bez przetwórstwa
Kompetencje:
Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania się w zakresie wykonywanego zawodu, w tym regulatorów i sygnalizatorów w urządzeniach,, z wykorzystaniem internetu, targów specjalistycznych, książek i bibliotek
Wykazuje znajomość ważności, odpowiedzialności i skutków działania inżyniera tego kierunku, w aspekcie wpływu systemów regulacyjnych na jakość żywności czy stan środowiska naturalnego
Wymagania wstępne:
Podstawy elektrotechniki, elektroniki, automatykiTreści kształcenia:
Zapoznanie studentów z budową, wyglądem i charakterystyką czujników i regulatorów różnego typu przydatnych do sterowania urządzeniami oraz demonstrowanie na zajęciach ich praktycznego działania na licznych przykładach poprzez podłączanie w obwody napięciowe.Literatura:
Automatyzacja w technice rolniczej – pod red. L.Kollara, PWRiL,
W-wa, 1980
Poradniki Elektryka, Termoenergetyka, Warsztatowca, Automatyka.
Metody oceny:
Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: kolokwium zaliczeniowe
Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: projekt sterowania wybranym procesem złożonym, wielostopniowym
Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i w grupach, dyskusja na zajęciach
Uwagi: