ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00263f13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: Fizjologiczne podstawy żywienia zwierząt (2012/13)
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Wojciech Zawadzki
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: 1. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie wiedzy: Student po zakończonym kursie: a) zna i rozumie wzajemne zależności wpływu żywienia i regulacji fizjologicznych u różnych gatunków zwierząt domowych; c) potrafi wyjaśnić zachodzące w organizmie mechanizmy trawienia i wchłaniania; 2. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie umiejętności Student po zakończonym kursie: a) posiada wiedzę z zakresu żywienia poszczególnych gatunków zwierząt domowych; b) potrafi samodzielnie ułożyć fizjologiczną dawkę pokarmową dostosowana do potrzeb zwierzęcia; c) zna i potrafi przeanalizować wpływ żywienia zwierząt na zdrowie.

Kompetencje: Student może przystąpić do kontynuowania studiów czyli do przedmiotów takich jak np. dietetyka.

Wymagania wstępne: Biofizyka, Anatomia prawidłowa, Biochemia, Biologia komórki, Histologia i embriologia, Fizjologia zwierząt, Żywienie

Treści kształcenia: Trawienie i wchłanianie pokarmów u zwierząt. Ogólne wiadomości o fizjologii żywienia. Wybrane zagadnienia z przemiany materii i energii. Zachowanie się zwierząt związane z przyjmowaniem pokarmu. Fizjologiczne podstawy żywienia psów i kotów, oraz zwierząt gospodarskich, ptaków i zajęczaków. Fizjologia trawienia i wchłaniania.

Literatura: Dusza L. (red.): Fizjologia Zwierząt z elementami anatomii. Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego Olsztyn, 2001.; Krzymowski T., Przała J. (red.): Fizjologia Zwierząt. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne Warszawa, 2005.; Reece W.O.: Physiology of domestic animals. Lea and Febiger, Philadelphia- London, 1991.; Schmidt-Nielsen K.: Fizjologia zwierząt. Adaptacja do środowiska. Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 2008; Zawadzki W. (red.): Fizjologiczne podstawy żywienia zwierząt. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2008.

Metody oceny: Zaliczenie pisemne

Uwagi: Przedmiot będzie realizowany jeśli zbierze się grupa 18 osób