Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10038f12Rok / Semestr:
2012/2013 letniNazwa:
ROLNICTWO EKOLOGICZNEKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
45 / 45 / 0Prowadzący:
dr inż. Ewa Tendziagolska ewa.tendziagolska@up.wroc.pl; dr inż. Roman A. Śniady roman.sniady@up.wroc.pl Język:
polskiEfekty kształcenia:
Student w czasie kursu zapoznawany jest z teoretycznymi i praktycznymi podstawami funkcjonowania gospodarstwa ekologicznego. Szczególny nacisk jest położony na produkcję i walory ekologicznej żywności. Podkreśla się także aspekt ochrony środowiska w takim systemie gospodarowania.Kompetencje:
Student po ukończeniu kursu potrafi wskazać różnice pomiędzy konwencjonalną a ekologiczną metodą pozyskiwania surowców roślinnych i zwierzęcych. Ukończenie kursu pozwoli na szersze rozeznanie rynku produktów żywnościowych oraz zwiększy świadomość i postawę przy ich zakupie. Student będzie w stanie podjąć kompetentną dyskusję na temat pochodzenia żywności.Wymagania wstępne:
podstawy produkcji roślinnej i zwierzęcejTreści kształcenia:
Kierunki w rolnictwie ekologicznym. Charakterystyka agroekosystemu ekologicznego: uprawa roślin, uprawa roli, gospodarka nawozowa, ochrona roślin, podstawy chowu zwierząt, użytki zielone, produkcja ogrodnicza, jakość i bezpieczeństwo żywności ekologicznej. Cechy żywności ekologicznej. Przetwórstwo produktów rolnictwa ekologicznego. Ochrona środowiska. Rolnictwo biodynamiczne. Regulacje prawne w rolnictwie ekologicznymLiteratura:
1. Tyburski J., Żakowska-Biemans S. 2007. Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego., Wyd. SGGW.
2. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2006 nr 171, poz. 1225, z późn. zm.) wraz z aktami wykonawczymi,
3. Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (Dz.U. L 189 z 20.7.2007, str. 1, z późn. zm.),
4. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz.U. L 250 z 18.9.2008, str. 1-84, z późn. zm.),
5. Ustawa o rolnictwie ekologicznym z dnia 25 czerwca 2009 r. (Dz.U. 2009, nr 116, poz. 975)
Metody oceny:
wykład: egzamin pisemny ćwiczenia: kolokwium, referat, projektUwagi: