Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BBS10303f13Rok / Semestr:
2013/2014 letniNazwa:
Zioła i inne rośliny użytkowe Kierunek:
BiologiaTyp studiów:
I st. - licencjackieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr hab. Maria Pytlarz-Kozicka, dr hab. Marek LiszewskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student:
W1 - nabywa wiedzę związaną z naukowymi podstawami biologii i uprawy ziół oraz innych roślin użytkowych. Zna podstawową terminologię rolniczą, systematykę botaniczną, budowę morfologiczną oraz skład chemiczny i wykorzystanie ziół i innych roślin użytkowych. [KB_W17];
W2 - ma wiedzę z zakresu klasyfikacji i zastosowania poszczególnych gatunków oraz z najnowszych kierunków w hodowli. Kojarzy i opisuje poszczególne gatunki ziół oraz wyjaśnia różnice w ich przeznaczeniu [KB_W18].
Umiejętności:
Student:
U1 - nabywa umiejętności oceny materiału siewnego i jego wartości użytkowej, zastosowania w lecznictwie, kosmetyce oraz kolejności pozyskiwania. Potrafi samodzielnie wykonać zadania z zakresu uprawy ziół w warunkach laboratoryjnych [KB_U14];
U2 - potrafi sporządzać zestawienia wyników, przetwarzać i analizować dane z wykorzystaniem technologii informatycznych i przygotować opracowanie w formie pisemnej. [KB_U05];
U3 - prawidłowo planuje organizację i przebieg badań terenowych. Umie przedstawić i wykorzystać zdobytą wiedzę we współpracy z przedstawicielami nauk medycznych i rolniczych [KB_U13].
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Student:
K1 - wykazuje zainteresowanie systematyczną aktualizacją wiedzy z zakresu biologii i dyscyplin pokrewnych, rozumie potrzeby zdobywania i uzupełniania wiedzy [KB_K01];
K2 - jest wrażliwy na przyrodę jako zbiór wartości poznawczych, estetycznych, edukacyjnych, ekonomicznych oraz walorów turystycznych [KB_K04];
K3 - wykazuje odpowiedzialność i dbałość o powierzony sprzęt laboratoryjny i zbiory przyrodnicze [KB_K08].
Wymagania wstępne:
botanika, biochemia, genetyka ogólnaTreści kształcenia:
Rys historyczny zielarstwa i ziołolecznictwa. Znaczenie gospodarcze, właściwości lecznicze, sposób pozyskiwania i wykorzystania ziół i innych gatunków roślin użytkowych. Wymagania przyrodnicze i agrotechniczne, kierunki użytkowania i hodowli, podstawowe elementy uprawy, systematyka, rozwój, budowa morfologiczna oraz odmiany hodowlane.
Wykonanie przez studentów prezentacji z opisaniem surowców zielarskich oraz organów i części roślin używanych w ziołolecznictwie wg podanych założeń.
Literatura:
1. Praca zbiorowa pod red. Jasińska Z., Kotecki A. 1999. Szczegółowa uprawa roślin. Wyd. AR W-w. Cz. I i II.
2. Sandurski M.E. 2007. Prawie wszystko o ziołach. Wyd. II, Wyd. DELTA
3. Carlsson P. S. 1985. Biologia plonowania. Red. Nauk. wyd. Nalborczyk E. PWRiL W-wa
4. Podbielkowski Z., i inni. 2003. Słownik roślin użytkowych. PWRiL.
5. Volk F. 2007. Zioła w kuchni. Wyd. MULTICO
6. Listy opisowe odmian rolniczych, Wyd. COBORU Słupia Wielka
Metody oceny:
Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: zaliczenie ustne + prezentacja dotycząca wybranej rośliny zielarskiej.
Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: prace w postaci projektów, prezentacja ppt.
Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i grupowa, dyskusja na ćwiczeniach
Uwagi: