ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RRSN10183o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Gleboznawstwo I
Kierunek: Rolnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 9 / 9 / 0
Prowadzący: Dr hab. Adam Bogacz, prof. nadzw. UP
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Ma podstawową wiedzę o procesach i przemianach chemicznych biochemicznych zachodzących w glebie. Ma ogólną wiedzę o procesach fizycznych zachodzących w glebie, niezbędnych do zrozumienia zjawisk występujących w produkcji rolniczej i otoczeniu. Zna budowę gleb, jej systematykę i kryteria klasyfikacji gleb, oraz ich wpływ na plonowanie roślin. Umiejętności: Potrafi wykonać i rozwiązać proste zadania badawcze i projekty pod kierunkiem opiekuna naukowego. Potrafi dokonać analizy czynników wpływających na produkcję rolniczą i jej jakość oraz stan środowiska naturalnego. Umie podejmować działania w celu rozwiązania zaistniałych problemów zawodowych, oraz ma świadomość samokształcenia i podnoszenia kompetencji zawodowych.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Jest odpowiedzialny za pracę własną i zespołową, potrafi współpracować w grupie. Ma świadomość etyki zawodowej oraz profesjonalnego wykonywania swego zawodu. Ma świadomość wagi i odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej i stan środowiska przyrodniczego. Ma świadomość ryzyka produkcji roślinnej i jej wpływ na środowisko naturalne. Wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt.

Wymagania wstępne: Botanika, fizyka, agrometeorologia.

Treści kształcenia: Skały i minerały, czynniki glebotwórcze, procesy glebowe, morfologia profilu glebowego, właściwości fizyczne gleb (podstawowe oraz wodne, termiczne), faza gazowa gleb, rodzaje wody glebowej, krzywa pF, koloidy glebowe, budowa i znaczenie próchnicy glebowej, właściwości chemiczne gleb, pH, zasolenie, buforowość, potencjał redox, najważniejsze makro i mikroelement glebowe, procesy biologiczne gleb, żyzność i produktywność gleb, erozja gleb, systematyka gleb, ocena wartosci użytkowej gleb, kartografia gleb.

Literatura: 1. Uggla H. Gleboznawstwo rolnicze. Wyd. PWN 1979, 320s. 2. Bednarek R., Dziadowiec H., Pokojska U., Prusinkiewicz Z. Badania ekologiczno-gleboznawcze. Wyd. PWN 2000, 300s. 3. Zawadzki S. Gleboznawstwo, PWRiL 2009, 560s.

Metody oceny: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: egzamin pisemny. Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: ocena w terenie. Prace domowe w postaci sprawozdań, Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i w grupach, dyskusja na zajęciach.

Uwagi: