ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RRSN20196o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Rolnictwo ekologiczne
Kierunek: Rolnictwo
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 9 / 9 / 0
Prowadzący: dr inż. Piotr Kuc, dr inż. Ewa Tendziagolska
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza Student zapoznaje się z zasadami obowiązującymi w rolnictwie ekologicznym, wykorzystuje je do wskazania pozytywnych i negatywnych aspektów takiego systemu gospodarowania. Student posiada wiedzę na temat regulacji prawnych wymaganych do podjęcia działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego. Umiejętności Absolwent kursu nabywa umiejętności planowania ekologicznej uprawy roślin w różnych warunkach siedliskowych oraz stosownie do prowadzonego chowu zwierząt w gospodarstwie. Szacuje stan roślin pod wpływem zmiennych warunków siedliskowych, rozpoznaje agrofagi i zapobiega ich inwazji w oparciu o dozwolone w rolnictwie ekologicznym metody ich ograniczania

Kompetencje: Postawy Student wykazuje zrozumienie specyfiki gospodarowania w oparciu o metody ekologiczne. Organizuje i prowadzi badania w zespole. Docenia konieczność samodoskonalenia i potrzebę dokształcania. Ocenia i wyjaśnia oddziaływanie różnej uprawy i następstwa roślin zarówno na ilość, jak i na jakość plonu. Przestrzega zasad obowiązujących w rolnictwie ekologicznym w trakcie wykonywania zabiegów uprawowych oraz wegetacji roślin

Wymagania wstępne: Podstawy produkcji roślinnej.

Treści kształcenia: Kierunki w rolnictwie ekologicznym. Charakterystyka agroekosystemu ekologicznego: uprawa roślin, uprawa roli, gospodarka nawozowa, ochrona roślin, podstawy chowu zwierząt, użytki zielone, produkcja ogrodnicza. Rolnictwo biodynamiczne. Regulacje prawne w rolnictwie ekologicznym.

Literatura: Tyburski J., Żakowska-Biemans S. 2007. Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego., Wyd. SGGW. Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych

Metody oceny: Wiedza: Kolokwia na ćwiczeniach, egzamin pisemny Umiejętności: Ocena pojedynczych zadań na kolokwium, ocena wykonanych projektów Kompetencje społeczne: Ocena efektów pracy indywidualnej i w zespole, ocena poprawności doboru niechemicznych metod w odniesieniu do zasad ochrony roślin w systemie ekologicznym, dyskusja na zajęciach

Uwagi: