ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00345f13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: Fizjologia żywienia zwierząt (2012/13)
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 0
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 24 / 6 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Wojciech Zawadzki
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: -Student zna szczegółowo budowę organizmu zwierzęcego Potrafi wyjaśnić zachodzące w nim mechanizmy trawienia i wchłaniania -Posiada wiedzę z zakresu żywienia poszczególnych gatunków zwierząt domowych Umiejętności: -Student potrafi przeanalizować wpływ żywienia zwierząt na zdrowie -Potrafi wykorzystać wiedzę w celu osiągnięcia wyznaczonych celów hodowlanych

Kompetencje: Student może przystąpić do kontynuowania studiów czyli do przedmiotów takich jak np. dietetyka.

Wymagania wstępne: Anatomia zwierząt, fizjologia zwierząt, biochemia.

Treści kształcenia: Ogólne wiadomości o fizjologii żywienia. Podstawowe procesy. Fizjologia trawienia, wchłaniania. Charakterystyka składników pokarmowych oraz ich wartość odżywcza.Węglowodany, tłuszcze, białka i aminokwasy.Witaminy i składniki mineralne. Żywienie psów i kotów- różnice w żywieniu psów i kotów, błędy w żywieniu obu gatunków, zapotrzebowanie energetyczne, zapotrzebowanie na węglowodany, tłuszcze, białka, witaminyu i minerały, zasady żywienia zwierząt w różnych okresach życia, żywienie pokarmami domowymi, żywienie karmami gotowymi. Żywienie królików i gryzoni.Żywienie koni i świń.Żywienie drobiu.

Literatura: 1)Bergner H., Ketz H.A.: Trawienie, wchłanianie, przemiana pośrednia u zwierząt. PWRiL Warszawa, 1974. 2)Friedrich M.: Składniki mineralne w żywieniu ludzi i zwierząt. Wyd. AR w Szczecinie 2002. 3)Gawęcki J., Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wyd. PWN Warszawa 1998. 4)Keller J.S.: Podstawy fizjologii żywienia człowieka. Wyd. SGGW Warszawa 2000. 5)Praca zbiorowa pod redakcją T. Krzymowskiego.: Fizjologia zwierząt. PWRiL Warszawa 2005. 6)Skrzypczak W., Friedrich M., Jankowiak D., Janus K.: Witaminy. Wyd. AR w Szczecinie 1999. 7)Stryer L.: Biochemia. Wyd. PWN Warszawa 1997.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń, egzamin końcowy; minimalny zasób wiedzy do zaliczenia: 65%.

Uwagi: Przedmiot będzie prowadzony jeśli zbierze się grupa 18 osób