Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00345f13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
Fizjologia żywienia zwierząt (2012/13)Kierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
0Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
24 / 6 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Wojciech ZawadzkiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
-Student zna szczegółowo budowę organizmu zwierzęcego
Potrafi wyjaśnić zachodzące w nim mechanizmy trawienia i wchłaniania
-Posiada wiedzę z zakresu żywienia poszczególnych gatunków zwierząt domowych
Umiejętności:
-Student potrafi przeanalizować wpływ żywienia zwierząt na zdrowie
-Potrafi wykorzystać wiedzę w celu osiągnięcia wyznaczonych celów hodowlanych
Kompetencje:
Student może przystąpić do kontynuowania studiów czyli do przedmiotów takich jak np. dietetyka. Wymagania wstępne:
Anatomia zwierząt, fizjologia zwierząt, biochemia.Treści kształcenia:
Ogólne wiadomości o fizjologii żywienia. Podstawowe procesy. Fizjologia trawienia, wchłaniania.
Charakterystyka składników pokarmowych oraz ich wartość odżywcza.Węglowodany, tłuszcze, białka i aminokwasy.Witaminy i składniki mineralne.
Żywienie psów i kotów- różnice w żywieniu psów i kotów, błędy w żywieniu obu gatunków, zapotrzebowanie energetyczne, zapotrzebowanie na węglowodany, tłuszcze, białka, witaminyu i minerały, zasady żywienia zwierząt w różnych okresach życia, żywienie pokarmami domowymi, żywienie karmami gotowymi. Żywienie królików i gryzoni.Żywienie koni i świń.Żywienie drobiu.
Literatura:
1)Bergner H., Ketz H.A.: Trawienie, wchłanianie, przemiana pośrednia u zwierząt. PWRiL Warszawa, 1974.
2)Friedrich M.: Składniki mineralne w żywieniu ludzi i zwierząt. Wyd. AR w Szczecinie 2002.
3)Gawęcki J., Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wyd. PWN Warszawa 1998.
4)Keller J.S.: Podstawy fizjologii żywienia człowieka. Wyd. SGGW Warszawa 2000.
5)Praca zbiorowa pod redakcją T. Krzymowskiego.: Fizjologia zwierząt. PWRiL Warszawa 2005.
6)Skrzypczak W., Friedrich M., Jankowiak D., Janus K.: Witaminy. Wyd. AR w Szczecinie 1999.
7)Stryer L.: Biochemia. Wyd. PWN Warszawa 1997.
Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń, egzamin końcowy; minimalny zasób wiedzy do zaliczenia: 65%.
Uwagi:
Przedmiot będzie prowadzony jeśli zbierze się grupa 18 osób