Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00346f12Rok / Semestr:
2012/2013 letniNazwa:
Fizjologiczne podstawy gastroenterologii i hepatologii (2012/13)Kierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab. Krzysztof RomańskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student opisuje, wyjaśnia i interpretuje zasady i mechanizmy leżące u podstaw zdrowia zwierząt, powstawania chorób i ich terapii - od poziomu komórki, przez narząd, zwierzę, stado zwierząt do całej populacji zwierząt
Umiejętności:
-wykazuje umiejętności słuchania i udzielania odpowiedzi językiem zrozumiałym, odpowiednim do sytuacji
Kompetencje:
Student posiada nawyk ustawicznego pogłębiania wiedzy i doskonalenia umiejętności .Wymagania wstępne:
Anatomia zwierząt, Biochemia, Biofizyka, Histologia i embriologia zwierząt, Żywienie zwierząt, Fizjologia zwierzątTreści kształcenia:
Homeostaza lokalna w przewodzie pokarmowym, szczegółowa czynność motoryczna i inne czynności przewodu pokarmowego oraz funkcje układu żółciowego wraz z czynnością motoryczną zwieraczy; błędy żywieniowe i inne, a także ich wpływ na czynności układu pokarmowego i żółciowego pod kątem oceny możliwości postawania zaburzeń; testy czynnościowe w omawianym zakresie.Literatura:
1. K. Schmidt-Nielsen: Fizjologia zwierząt. Adaptacja do środowiska. PWN, Warszawa 2008. 2. Red.: S. J. Konturek: Gastroenterologia i hepatologia kliniczna. PZWL Warszawa 2006.
3. Red.: S. J. Konturek: Fizjologia człowieka. Urban & Partner, Wrocław 2007.
4. Red.: T. Krzymowski. Fizjologia zwierząt. PWRiL Warszawa 2005.
5. Red.: W. Z. Traczyk, A. Trzebski. Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej
i klinicznej. PZWL Warszawa 2007.
Metody oceny:
Zaliczenie ustneUwagi:
Przedmiot będzie realizowany jeśli zbierze się grupa 18 osób