ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00347f13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: Fizjologiczne podstawy gastroenterologii i hepatologii (2012/13)
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Krzysztof Romański
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student opisuje, wyjaśnia i interpretuje zasady i mechanizmy leżące u podstaw zdrowia zwierząt, powstawania chorób i ich terapii - od poziomu komórki, przez narząd, zwierzę, stado zwierząt do całej populacji zwierząt Umiejętności: -wykazuje umiejętności słuchania i udzielania odpowiedzi językiem zrozumiałym, odpowiednim do sytuacji

Kompetencje: Student posiada nawyk ustawicznego pogłębiania wiedzy i doskonalenia umiejętności .

Wymagania wstępne: Anatomia zwierząt, Biochemia, Biofizyka, Histologia i embriologia zwierząt, Żywienie zwierząt, Fizjologia zwierząt

Treści kształcenia: Homeostaza lokalna w przewodzie pokarmowym, szczegółowa czynność motoryczna i inne czynności przewodu pokarmowego oraz funkcje układu żółciowego wraz z czynnością motoryczną zwieraczy; błędy żywieniowe i inne, a także ich wpływ na czynności układu pokarmowego i żółciowego pod kątem oceny możliwości postawania zaburzeń; testy czynnościowe w omawianym zakresie.

Literatura: 1. K. Schmidt-Nielsen: Fizjologia zwierząt. Adaptacja do środowiska. PWN, Warszawa 2008. 2. Red.: S. J. Konturek: Gastroenterologia i hepatologia kliniczna. PZWL Warszawa 2006. 3. Red.: S. J. Konturek: Fizjologia człowieka. Urban & Partner, Wrocław 2007. 4. Red.: T. Krzymowski. Fizjologia zwierząt. PWRiL Warszawa 2005. 5. Red.: W. Z. Traczyk, A. Trzebski. Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej. PZWL Warszawa 2007.

Metody oceny: Zaliczenie ustne

Uwagi: Przedmiot będzie realizowany jeśli zbierze się grupa 18 osób