Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00350f13Rok / Semestr:
2013/2014 letniNazwa:
Higiena i technologia przetwórstwa drobiowego (2012/13)Kierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
10Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
6 / 9 / 5Prowadzący:
dr Katarzyna Kosek-Paszkowska, dr hab. Adam Malicki-prof.UPJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Student po zakończonym kursie w zakresie wiedzy:
a) analizuje zagrożenia występujące procesie uboju i przetwórstwa różnych gatunków drobiu
c) opisuje procesy technologiczne stosowane przy uboju i przetwórstwie drobiu, parametry tych procesów i ich wpływ na jakość mikrobiologiczną mięsa drobiowego i przetworów drobiowych
w zakresie umiejętności:
a) wyznacza punkty krytyczne (CCP) w procesach uboju i przetwórstwa drobiu
b) ocenia jakość mikrobiologiczną oraz świeżość jaj i produktów jajowych
c) intepretuje wyniki badań mikrobiologicznych jaj, przetworów jajowych oraz mięsa drobiowego i przetworów drobiowych
Kompetencje:
Kompetencje personalne:
a)pracuje w małych grupach
Wymagania wstępne:
anatomia zwierząt, biochemia, fizjologia, mikrobiologia, prawo sanitarno-żywnościowe, higiena i technologia przetwórstwa, higiena mięsaTreści kształcenia:
technologia uboju brojlerów i indyków, technologia uboju kaczek i gęsi, technologia uboju strusi, rozbiór mięsa drobiowego, system HACCP w uboju, rozbiorze i przetwórstwie drobiu, analiza zagrożeń oraz wyznaczanie punktów krytycznych podczas uboju drobiu, zagospodarowanie ubocznych produktów uboju oraz odpadów, przetwórstwo mięsa drobiowego, badanie mikrobiologiczne i organoleptyczne przetworów drobiowych, zasady produkcji jaj, wartości odżywcze jaj, przechowalnictwo i konserwowanie jaj, mikrobiologia przetworów jajowych.Literatura:
1. "Przetwórstwo mięsa drobiu- podstawy biologiczne i technologiczne", praca zbiorowa pod red. Smolińska T. i Kopeć W. , Wydawnictwo UP, Wrocław, 2009
2. "Technologia mięsa drobiowego", praca zbiorowa pod red. Grabowski T., WNT Warszawa, 1997.
3. "Jajczarstwo", praca zbiorowa pod red. Trziszka T., wyd. AR, Wrocław, 2000Metody oceny:
Zaliczenie w formie pisemnej.Uwagi:
Przedmiot będzie realizowany jeśli zbierze się grupa 18 osób.