Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS20295f13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
Technologia koncentratów spożywczych i żywności funkcjonalnejKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Alicja KucharskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po zakończeniu kursu zna definicje, klasyfikacje, ocenę użyteczności i jakości koncentratów spożywczych. Kompetencje:
Student potrafi zaprojektować żywność specjalną, funkcjonalną oraz umie opracować receptury produktów i technologie koncentratów spożywczych. Potrafi ocenić jakość żywności wygodnej.Wymagania wstępne:
Biochemia, technologia ogólna, technologia owoców i warzywTreści kształcenia:
Żywność wygodna i funkcjonalna (definicje, klasyfikacja). Koncentraty spożywcze. Koncentraty obiadowe i deserów. Odżywki dla dzieci oraz kobiet w ciąży i karmiących. Żywność niskoenergetyczna. Żywność dla sportowców. Żywność wysokobłonnikowa.Literatura:
1. Świderski F., Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, WNT, Warszawa 1999; 2. Pazoła Z., Piekarz J. i inni, Technologia koncentratów spożywczych, WPLiS, Warszawa 1970; 3. Sikorski Z.E., Skład, przemiany i właściwości żywności, WNT, Warszawa 2000.
Metody oceny:
Egzamin ustny lub pisemny.Uwagi: