Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BBS20341f13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
Dzicy przodkowie i krewni zwierząt towarzyszącychKierunek:
BiologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
0Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 0 / 0Prowadzący:
dr Magdalena Zatoń-DobrowolskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student:
W1 – rozpoznaje różne gatunki dziko żyjące będące przodkami bądź krewnymi zwierząt towarzyszących [KB2_W06];
W2 – opisuje biologię, występowanie gatunków [KB2_W05, KB2_W02_BŚ];
W3 – określa różnice w budowie, behawiorze, genetyce etc. wynikające z ewolucji oraz procesów udomowienia [KB2_W05, KB2_W06, KB2_W03_BŚ].
Umiejętności:
Student:
U1 – przyporządkowuje gatunki do odpowiednich jednostek taksonomicznych w oparciu o cechy charakterystyczne [KB2_U01_BŚ];
U2 – analizuje stan populacji i wpływ człowieka [KB2_U07, KB2_U03_BŚ, KB2_U04_BŚ];
U3 – porównuje gatunki dziko żyjące i udomowione i umie określić zmiany, jakie zaszły w wyniku udomowienia [KB2_U07, KB2_U03_BŚ].
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Student:
K1 - ma świadomość odpowiedzialności człowieka za kształtowanie się populacji i zmian w nich zachodzących [KB2_K04];
K2 - rozumie konieczność przewidywania konsekwencji podejmowanych w przyrodzie działań [KB2_K04].
Wymagania wstępne:
zoologia, ewolucjonizmTreści kształcenia:
Systematyka zwierząt towarzyszących; przodkowie i ewolucja zwierząt towarzyszących; gatunki pokrewne dziko żyjące zwierząt towarzyszących – ich charakterystyka i biologia; skutki udomowienia w zakresie biologii i podstawowych form zachowań; zmiany w zakresie genetyki.Literatura:
1. STROMENGER Z., SCHMIDT K.: Słownik kotów świata. Prószyński i spółka, 2001
2. KALETA T.: Dzikie psy i hieny. Wiedza Powszechna, Warszawa, 1998
3. KALETA T., FISZDON K.: Wybrane zagadnienia z genetyki i zachowania się psów. Wydawnictwo SGGW, 2002
Metody oceny:
Zaliczenie przedmiotu: studentów obowiązuje pisemne zaliczenie w sesji egzaminacyjnej. Test trwa 60 min. Uwagi: