ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BBS20342f13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: Ekologiczne systemy żywienia zwierząt
Kierunek: Biologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 0
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Stanisław Krzywiecki
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student: W1- zna wartość pokarmową pasz pozyskiwanych z upraw ekologicznych [KB2_W05; KB2-W05_BŚ]; W2 - ma wiedzę dotyczącą bilansowania dawek pokarmowych w aspekcie wydalania azotu i innych składników oraz gazów jelitowych do środowiska [KB2_W04, KB2_W05] W3- wie jak stosować różne dodatki w żywieniu zwierząt oraz zna uwarunkowania prawne ekologicznych systemów żywienia [KB2_W03]. W4- zna metody konserwacji pasz bezpiecznych dla środowiska [KB2_W06]. Umiejętności: Student: U1- właściwie dobiera odpowiednie gatunki roślin do uprawy metodami ekologicznymi i potrafi je wykorzystać przy bilansowaniu dawek pokarmowych dla zwierząt [KB2_U02_BŚ] U2- wykazuje znajomość metod oceny pasz konserwowanych i potrafi zinterpretować wyniki takiej oceny w aspekcie przydatności takich pasz w żywieniu zwierząt [KB2_U04].

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student: K1- ma świadomość konsekwencji społecznych wynikających ze stosowania nieprawidłowej technologii wytwarzania żywności [KB2_K04]; K2- potrafi identyfikować zagrożenie wynikające z niewłaściwego żywienia zwierząt i stosowania nieodpowiednio zakonserwowanych pasz [KB2_U04]; K3- ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za skutki stosowania nieprawidłowych technologii produkcji i konserwacji pasz oraz wykorzystywania wadliwych pasz w żywieniu zwierząt [KB2_U04].

Wymagania wstępne: żywienie zwierząt i paszoznawstwo, fizjologia roślin i zwierząt

Treści kształcenia: Charakterystyka pasz w ekologicznych systemach żywienia , użytkowanie pastwisk ekologicznych. Metody konserwacji pasz, zmniejszanie wydalania azotu u świń, drobiu i bydła poprzez właściwe bilansowanie dawek, minimalizowanie stosowania różnych preparatów (dodatków) paszowych. Uwarunkowania prawne systemów żywienia.

Literatura: 1. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. 3-tomwy podręczniki pod red. D. Jamroz, PWN Warszawa 2001, 2005. 2. Specjalistyczne czasopisma z zakresu żywienia bydła, świń i drobiu (krajowe i zagraniczne): Polskie Drobiarstwo, Hodowca Drobiu, Hodowca Trzody Chlewnej i Bydła, Trzoda Chlewna, Word Poultry, Poultry International, Pig International, Feed International itp.)

Metody oceny: pisemne zaliczenie (test) materiału wykładowego.

Uwagi: