Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ICSN10189f13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
Bezpieczeństwo produkcji surowców pochodzenia zwierzęcego Kierunek:
Inżynieria BezpieczeństwaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
10 / 20 / 0Prowadzący:
dr inż. Jarosław CzarneckiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna podstawowe zasady bezpieczeństwa w chowie zwierząt i produkcji surowców zwierzęcych, umie określić zagrożenia dla człowieka przy bezpośredniej obsłudze, transporcie, uboju zwierząt itd. oraz ocenić krytyczne punkty w procesach pozyskiwania surowców (mięso, mleko, jaja, miód, skóry, wełna), wie jakimi metodami oceniać zagrożenia dla zdrowia zwierząt i czynniki wpływające na jakość surowców oraz ryzyko zawodowe (stanowiska pracy) w produkcji zwierzęcej (HACCP).Kompetencje:
Student potrafi praktycznie ocenić stopień bezpieczeństwa (w odniesieniu do człowieka, zwierząt i środowiska) w poszczególnych systemach technologicznych pozyskiwania surowców zwierzęcych, będzie znał zasady GAP (Good Agricultural Practice) i GMP (Good Manufactoring Practice) oraz BAT (Best Available Technique) w produkcji zwierzęcej.Wymagania wstępne:
matematyka, fizyka, chemia, biologia, ergonomiaTreści kształcenia:
zagadnienia bezpieczeństwa w odniesieniu do człowieka, zwierząt i środowiska w chowie zwierząt i pozyskiwaniu surowców zwierzęcych (mięso, mleko, jaja, miód, skóry, wełna)Literatura:
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo . (Jamroz D. - red.). Wyd. Nauk. PWN, W-wa 2004 (t. I-III)
Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich (Kołacz R., Dobrzański Z.). Wyd. Elma- AR Wr,w 2006
Chów i hodowla zwierząt. (Szulc T. – red.). Wyd. Elma- AR Wrocław, 2005
Żywność bezpieczna dla konsumenta ( Małecka M.- red.). Wyd. AE Poznań, 2005
Metody oceny:
egzamin testowy i egzamin ustny
zaliczenie : ćwiczenia laboratoryjne, audytoryjne i terenowe, karty oceny- ankiety i karty obliczeń bilansowych (minimalny zasób wiedzy potrzebny do zaliczenia– 75%)
Uwagi:
Przedmiot do wyboru-Blok C