ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ICSS10190f13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: Bezpieczeństwo produkcji surowców pochodzenia roślinnego
Kierunek: Inżynieria Bezpieczeństwa
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 45 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. inż. Zofia Spiak
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna podstawowe metody biotechnologiczne wykorzystywane w produkcji i transformacji roślin, zna zasady chemicznej ochrony plonu, a także oceny zasadności i konsekwencji takich zabiegów. Jest w stanie samodzielnie określić wpływ nieracjonalnego nawożenia na jakość produkowanej żywności oraz zanieczyszczenie wód pitnych. Posiada wiedzę z zakresu zapobiegania i ograniczania zanieczyszczeń żywności, jak również zna aktualne uregulowania prawne w tym zakresie.

Kompetencje: Ukończenie przedmiotu daje studentowi możliwości pracy w szerokim obszarze produkcji rolniczej, laboratorium biotechnologicznym czy inspekcji nasiennej. Przedmiot kształtuje u studenta umiejętności: podejmowania odpowiedzialnych decyzji dotyczących chemicznej ochrony plonu, a także oceny zasadności i konsekwencji zabiegów już wykonanych. Student zna zasady prawidłowego żywienia roślin, stosowania nawozów mineralnych i organicznych oraz normy prawne z tego zakresu.

Wymagania wstępne: biologia, chemia

Treści kształcenia: Podstawy genetyki i hodowli odpornościowej roślin. Zastosowanie metod biotechnologicznych i metod kultur in vitro w hodowli roślin i produkcji roślinnej. Bioetyka i biobezpieczeństwo żywności. Środki ochrony roślin i ich skład chemiczny. Podstawowe zagadnienia toksykologiczne. Przegląd biocydów. Znaczenie grzybów w produkcji roślinnej. Grzyby najczęściej występujące w produktach żywnościowych. Metabolity grzybów i ich rola w środowisku. Podstawy żywienia roślin, zasady stosowania nawozów. Wpływ nawożenia na jakość surowców roślinnych i wód pitnych. Zagadnienia prawne z w/w zakresu.

Literatura: Anioł A. i in: Organizmy genetycznie zmodyfikowane. Wyd. Polskie Zrzeszenie Inżynierów i Techników Sanitarnych Poznań 2007 Malepszy S. i in.: Biotechnologia roślin. Wyd. PWN Warszawa 2007 Tarnowski Cz.: Genetyka, hodowla roślin i nasiennictwo. Wyd. AR Lublin 1999 Ozimek I. 2006. Bezpieczeństwo żywności w aspekcie ochrony konsumenta w Polsce. Wydawnictwo SGGW. Witrowska – Rajchert D., Nowak D. 2006. Jakość i bezpieczeństwo żywności; uwarunkowania surowcowe, technologiczno – produkcyjne i prawne. Wydawnictwo SGGW. Łuczak – Bakuła W. 2007, Rynek żywności ekologicznej: wyznaczniki i uwarunkowania rozwoju. Polskie Towarzystwo Ekonomiczne. Korzycka – Iwanow M. 2005. Prawo żywnościowe: zarys prawa polskiego i wspólnotowego. Wydawnictwo Prawnicze LexisNexis. Poczta Walenty.2003. Dbałość o jakość żywności i środowisko naturalne w tradycyjnej produkcji rolniczej. Wydawnictwo Ekspert – SITR- Koszalin „Rynek żywności ekologicznej” - Władysława Łuczka-Bakuła Baran E., 2002. Mikologia lekarska. Volumed Wrocław. Boczek J. 2001. Człowiek i owady. Fundacja Rozwój SGGW. Carlile W.R., 2006. Pesticide selectivity, Health and the Environment. Cambridge Univ Press. Chełkowski J., 1985. Mikotoksyny, wytwarzające je grzyby i mikotoksykozy. Wyd. SGGW-AR Warszawa. Műller E., Loeffler W. 1997. Zarys mikologii. Wyd. PWRiL Nawrot J. 2000. Owady szkodniki magazynowe. Themar Import-Eksport Sp. z o.o. Żółtowski Z. 1956. Entomologia sanitarna. Wydawnictwo MON, 3 tomy.

Metody oceny: egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy – 65%

Uwagi: Przedmiot do wyboru-Blok C