Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ICSS10190f13Rok / Semestr:
2013/2014 letniNazwa:
Bezpieczeństwo produkcji surowców pochodzenia roślinnegoKierunek:
Inżynieria BezpieczeństwaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 45 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. inż. Zofia SpiakJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna podstawowe metody biotechnologiczne wykorzystywane w produkcji i transformacji roślin, zna zasady chemicznej ochrony plonu, a także oceny zasadności i konsekwencji takich zabiegów. Jest w stanie samodzielnie określić wpływ nieracjonalnego nawożenia na jakość produkowanej żywności oraz zanieczyszczenie wód pitnych. Posiada wiedzę z zakresu zapobiegania i ograniczania zanieczyszczeń żywności, jak również zna aktualne uregulowania prawne w tym zakresie. Kompetencje:
Ukończenie przedmiotu daje studentowi możliwości pracy w szerokim obszarze produkcji rolniczej, laboratorium biotechnologicznym czy inspekcji nasiennej. Przedmiot kształtuje u studenta umiejętności: podejmowania odpowiedzialnych decyzji dotyczących chemicznej ochrony plonu, a także oceny zasadności i konsekwencji zabiegów już wykonanych. Student zna zasady prawidłowego żywienia roślin, stosowania nawozów mineralnych i organicznych oraz normy prawne z tego zakresu. Wymagania wstępne:
biologia, chemiaTreści kształcenia:
Podstawy genetyki i hodowli odpornościowej roślin. Zastosowanie metod biotechnologicznych i metod kultur in vitro w hodowli roślin i produkcji roślinnej. Bioetyka i biobezpieczeństwo żywności. Środki ochrony roślin i ich skład chemiczny. Podstawowe zagadnienia toksykologiczne. Przegląd biocydów. Znaczenie grzybów w produkcji roślinnej. Grzyby najczęściej występujące w produktach żywnościowych. Metabolity grzybów i ich rola w środowisku. Podstawy żywienia roślin, zasady stosowania nawozów. Wpływ nawożenia na jakość surowców roślinnych i wód pitnych. Zagadnienia prawne z w/w zakresu. Literatura:
Anioł A. i in: Organizmy genetycznie zmodyfikowane. Wyd. Polskie Zrzeszenie Inżynierów i Techników Sanitarnych Poznań 2007
Malepszy S. i in.: Biotechnologia roślin. Wyd. PWN Warszawa 2007
Tarnowski Cz.: Genetyka, hodowla roślin i nasiennictwo. Wyd. AR Lublin 1999
Ozimek I. 2006. Bezpieczeństwo żywności w aspekcie ochrony konsumenta w Polsce. Wydawnictwo SGGW.
Witrowska – Rajchert D., Nowak D. 2006. Jakość i bezpieczeństwo żywności; uwarunkowania surowcowe, technologiczno – produkcyjne i prawne. Wydawnictwo SGGW.
Łuczak – Bakuła W. 2007, Rynek żywności ekologicznej: wyznaczniki i uwarunkowania rozwoju. Polskie Towarzystwo Ekonomiczne.
Korzycka – Iwanow M. 2005. Prawo żywnościowe: zarys prawa polskiego i wspólnotowego. Wydawnictwo Prawnicze LexisNexis.
Poczta Walenty.2003. Dbałość o jakość żywności i środowisko naturalne w tradycyjnej produkcji rolniczej. Wydawnictwo Ekspert – SITR- Koszalin
„Rynek żywności ekologicznej” - Władysława Łuczka-Bakuła
Baran E., 2002. Mikologia lekarska. Volumed Wrocław.
Boczek J. 2001. Człowiek i owady. Fundacja Rozwój SGGW.
Carlile W.R., 2006. Pesticide selectivity, Health and the Environment. Cambridge Univ Press.
Chełkowski J., 1985. Mikotoksyny, wytwarzające je grzyby i mikotoksykozy. Wyd. SGGW-AR Warszawa.
Műller E., Loeffler W. 1997. Zarys mikologii. Wyd. PWRiL
Nawrot J. 2000. Owady szkodniki magazynowe. Themar Import-Eksport Sp. z o.o.
Żółtowski Z. 1956. Entomologia sanitarna. Wydawnictwo MON, 3 tomy.
Metody oceny:
egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy – 65%Uwagi:
Przedmiot do wyboru-Blok C