Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10233o13Rok / Semestr:
2013/2014 letniNazwa:
Procesy mechaniczne w inżynierii bioprocesowejKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
7Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 45 / 0Prowadzący:
dr inż. Marta PasławskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza
Student zna podstawowe prawa i zasady obliczeń wielkości związanych z procesami mechanicznymi w inżynierii bioprocesowej. Potrafi scharakteryzować parametry przepływu płynów biotechnologicznych oraz opisać występujące w przepływie procesy dyfuzyjno-cieplne: transport masy i ciepła.
Umiejętności
Student potrafi wskazać parametry techniczne najbardziej istotne w projektowaniu bioprocesu oraz sposoby pomiaru tych parametrów. Student umie samodzielnie przeprowadzić obliczenia charakterystycznych węzłów instalacji biotechnologicznej, z uwzględnieniem przepływów, systemów chłodzenia, wymienników ciepła i systemów nawilżających. - potrafi dobrać odpowiednią aparaturę oraz zaproponować optymalne warunki fizyczne bioprocesu.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne ( postawy )
Student wykazuje zrozumienie procesów zachodzących w inżynierii bioprocesowej i wielu urządzeniach wykorzystywanych przez ludzi; ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania; docenia konieczność samodoskonalenia i potrzebę dokształcania.
Wymagania wstępne:
matematyka, fizyka, chemia fizycznaTreści kształcenia:
Reologia i przepływy mediów biotechnologicznych, hydrodynamika napowietrzania biomasy, mieszanie płynów w bioreaktorze, napełnianie i opróżnianie bioreaktora. Specjalne rodzaje przepływów: sedymentacja, filtracja, wirowanie, przepływ wielofazowy, spływ warstewkowy, fluidyzacja. Podstawowe prawa dotyczące transportu ciepła i transport masy. Przenoszenie skali. Literatura:
1. Aiba S., Humphrey A., Wiliis N.F.: Inżynieria Biochemiczna, WNT W-wa 1965
2. Koch R., Noworyta A.: Procesy mechaniczne w inżynierii chemicznej, WNT W-wa 1992
3. Kramkowski R.: Inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego, skrypt AR
4. Lewicki P.: Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego, WNT W-wa 1999
5. Viesturs U.E., Kuzniecow A.M., Sawienkow W.W.: Bioreaktory. Zasady obliczeń i doboru, WNT W-wa 1990
Metody oceny:
zaliczenie ćwiczeń - kartkówki, kolokwia, aktywność na zajęciach, egzamin pisemnyUwagi: