Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
RIPS10062o13Rok / Semestr:
2013/2014 letniNazwa:
Technologie produkcji zwierzęcej IIKierunek:
Zarządzanie i Inżynieria ProdukcjiTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
Dr hab. Andrzej Zachwieja, prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student nabywa i ugruntowuje wiedzę z zakresu technologicznych aspektów produkcji zwierzęcej, jej gospodarczego znaczenia, gatunków i ras zwierząt gospodarskich, systemów i metod produkcji, zarządzania i organizacji produkcji, opanowuje podstawy produkcji zwierzęcej w aspekcie efektywności jej prowadzenia.
Student posiada wiedzę z zakresu procesów technologicznych w produkcji zwierzęcej oraz infrastruktury gospodarstwa wiejskiego
Umiejętności:
Student zna aspekty technologiczne dotyczące produkcji zwierzęcej. Zna poszczególne gatunki i rasy zwierząt oraz ich znaczenie. Potrafi dostosować technologię produkcji do wymagań i potrzeb zwierząt oraz oczekiwań w zakresie jakości produkowanych surowców.Kompetencje:
Student zdaje sobie sprawę z istotności poszerzania, o aktualne informacje, zdobytej wiedzy związanej z technologią produkcji zwierzęcej. Ma świadomość wpływu człowieka na cały proces produkcyjny oraz jego ekonomiczny wymiar, a także na etyczną odpowiedzialność za podjęte działania.Wymagania wstępne:
Zoologia; Biologia; Fizjologia Zwierząt; Botanika;Treści kształcenia:
Znaczenie i wykorzystanie poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich, kierunki użytkowania zwierząt, warunki produkcji, systemy i metody produkcji, rozród i płodność zwierząt, podstawy żywienia zwierząt, charakterystyka surowców pochodzenia zwierzęcego, ekonomiczne uwarunkowania produkcji zwierzęcej.Literatura:
1. Szulc T. Redakcja – Szczegółowa hodowla zwierząt.
2. Szulc T., Litwińczuk Z. Red. - Hodowla i użytkowanie bydła. 2005
3. Patkowska –Sokoła B. i wsp. Hodowla i użytkowanie owiec.2006.
Metody oceny:
Wiedza: zaliczenie pisemne.
Umiejętności: ocena interpretacji i poprawnej analizy zdobytej wiedzy.
Kompetencje społeczne: umiejętne dostosowanie zakresu poruszanej problematyki w odniesieniu do zmieniających się realiów dotyczących produkcji zwierzęcej.Uwagi: