ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RIPS10062o13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: Technologie produkcji zwierzęcej II
Kierunek: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: Dr hab. Andrzej Zachwieja, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student nabywa i ugruntowuje wiedzę z zakresu technologicznych aspektów produkcji zwierzęcej, jej gospodarczego znaczenia, gatunków i ras zwierząt gospodarskich, systemów i metod produkcji, zarządzania i organizacji produkcji, opanowuje podstawy produkcji zwierzęcej w aspekcie efektywności jej prowadzenia. Student posiada wiedzę z zakresu procesów technologicznych w produkcji zwierzęcej oraz infrastruktury gospodarstwa wiejskiego Umiejętności: Student zna aspekty technologiczne dotyczące produkcji zwierzęcej. Zna poszczególne gatunki i rasy zwierząt oraz ich znaczenie. Potrafi dostosować technologię produkcji do wymagań i potrzeb zwierząt oraz oczekiwań w zakresie jakości produkowanych surowców.

Kompetencje: Student zdaje sobie sprawę z istotności poszerzania, o aktualne informacje, zdobytej wiedzy związanej z technologią produkcji zwierzęcej. Ma świadomość wpływu człowieka na cały proces produkcyjny oraz jego ekonomiczny wymiar, a także na etyczną odpowiedzialność za podjęte działania.

Wymagania wstępne: Zoologia; Biologia; Fizjologia Zwierząt; Botanika;

Treści kształcenia: Znaczenie i wykorzystanie poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich, kierunki użytkowania zwierząt, warunki produkcji, systemy i metody produkcji, rozród i płodność zwierząt, podstawy żywienia zwierząt, charakterystyka surowców pochodzenia zwierzęcego, ekonomiczne uwarunkowania produkcji zwierzęcej.

Literatura: 1. Szulc T. Redakcja – Szczegółowa hodowla zwierząt. 2. Szulc T., Litwińczuk Z. Red. - Hodowla i użytkowanie bydła. 2005 3. Patkowska –Sokoła B. i wsp. Hodowla i użytkowanie owiec.2006.

Metody oceny: Wiedza: zaliczenie pisemne. Umiejętności: ocena interpretacji i poprawnej analizy zdobytej wiedzy. Kompetencje społeczne: umiejętne dostosowanie zakresu poruszanej problematyki w odniesieniu do zmieniających się realiów dotyczących produkcji zwierzęcej.

Uwagi: