ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: IGN10573o13
Rok / Semestr: 2013/2014 letni
Nazwa: Podst. rolnictwa, ekologii i ochrony środowiska
Kierunek: Geodezja i Kartografia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 20 / 10 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Kazimierz Chmura
Język: polski


Efekty kształcenia: Student nabywa wiedzę teoretyczną oraz umiejętności praktyczne umożliwiające pozyskiwanie, przetwarzanie i udostępnianie informacji o środowisku przyrodniczo-rolniczym (terenie), jego ochronie i znajdujących się na nim obiektach rolniczych, ośrodkach gospodarczych i tp.; w podstawowym zakresie. W szczególności, nabywa umiejętność określania kierunków produkcji roślinnej i zwierzęcej, jej poziomu, systemu. Wie jakimi metodami posługuje się: agrotechnika, pratotechnika, organizacja gospodarstw rolnych i ośrodków gospodarczych i tp.,

Kompetencje: Student nabywa umiejętności praktycznego zastosowania nabytej wiedzy dotyczącej gospodarki rolnej na obszarach wiejskich (w tym na potrzeby geodezyjnego urządzania terenów rolnych); ukończenie przedmiotu umożliwia pracę w administracji terenowej w projektowaniu rozwoju obszarów wiejskich; samodzielne prowadzenie działalności gospodarczej.

Wymagania wstępne: -

Treści kształcenia: Stan i specyfika polskiego rolnictwa, zagrożenia i ochrona, perspektywy produkcji roślinnej i zwierzęcej. Środowisko przyrodnicze, podstawowe pojęcia, definicje, czynniki ekologiczne i antropogeniczne, korzystne i niekorzystne. Charakterystyka rolnicza i wymagania roślin uprawnych. Podstawy technologii produkcji roślinnej (zespoły uprawek, systemy uprawy, zasady nawożenia i ochrony roślin). Przyrodnicze podstawy zmianowania i projektowania płodozmianów. Gospodarka łąkowo-pastwiskowa (roślinność, użytkowanie). Podstawy produkcji zwierzęcej (pojęcia i normatywy zootechniczne, systematyka, organizacja produkcji zwierzęcej). Powiązania produkcji zwierzęcej i roślinnej (systemy żywienia, konserwowanie pasz). Systemy produkcji rolniczej (ekologiczny i inne).

Literatura: Chmura K., Rojek S. 2005. Podstawy rolnictwa. Wyd.AR Wrocław; Chmura K., Dzieżyc J., Rojek S., Trybała M. 1999. Podstawy produkcji rolniczej. Wyd.AR Wrocław; Kuczewski J., Waszkiewicz C. 1994. Mechanizacja Rolnictwa, T.II.Maszyny i urządzenia do produkcji roślinnej i zwierzęcej. Wyd.SGGW, Warszawa; Mikołajczak Z. 1974. Kwaterowe użytkowanie pastwiska. PWRiL Warszawa; Nowak L. 1997. Rolnictwo, działy wybrane. Wrocław; Jasińska Z., Kotecki A. (Praca zbiorowa) 1999. Szczegółowa uprawa roślin. Wyd.AR Wroc.; Falkowski M. (Praca zbiorowa) 1983. Łąkarstwo i gospodarka łąkowa. PWRiL Warszawa; Praca zbiorowa 1983. Nowoczesny chów zwierząt. PWRiL Warszawa; Praca zbiorowa 1982. Nowoczesna uprawa roślin. PWRiL Warszawa; Niewiadomski W. (Praca zbiorowa) 1983. Podstawy agrotechniki. PWRiL Warszawa; Praca zbiorowa 1989. Produkcja roślinna. PWRiL Warszawa; Herse J. (Praca zbiorowa) 1982. Szczegółowa uprawa roślin. PWN Warszawa; Prończuk J. 1983. Rolnicza ekologia roślin. PWRiL Warszawa; Czasopisma: Agro Serwis, Nowe Rolnictwo, Top Agrar Polska..

Metody oceny: obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń w semestrze, egzamin-zaliczenie po semestrze;

Uwagi: