Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ROSS10141f13Rok / Semestr:
2013/2014 zimowyNazwa:
Innowacyjna technika i technologie ogrodnicze Kierunek:
OgrodnictwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
Dr hab. inż. Franciszek MolendowskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza: nabywa wiedzę o związku między zastosowaniem innowacyjnej techniki oraz technologii do produkcji ogrodniczej a uzyskaniem produktu odpowiedniej jakości. Zna techniczne i technologiczne uwarunkowania zastosowania do produkcji ogrodniczej innowacyjnych rozwiązań środków technicznych. Nabywa wiadomości z zakresu polioptymalizacyjnych metod oceny i doboru innowacyjnej techniki i technologii w zależności od warunków realizacji procesu produkcji w gospodarstwie ogrodniczym. (O1 – W07, O1 – W14, O1– W17; O1–W18)
Umiejętności: ocenia innowacyjność rozwiązań technicznych i technologicznych produkcji ogrodniczej przez zastosowanie polioptymalizacyjnych metod. Nabywa umiejętność wyboru oraz zaplanowania zastosowania innowacyjnej techniki i technologii do produkcji ogrodniczej w celu uzyskania optymalnych efektów produkcyjnych oraz uzyskania wysokiej jakości produktu finalnego. (O1 –U06; O1 – U09; O1 – U10; O1–U14)
Kompetencje:
Kompetencje społeczne: ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie, ocenia zależności pomiędzy stosowaniem innowacyjnej techniki i technologii w procesach produkcji ogrodniczej a uzyskiwaną optymalną efektywnością i jakością produkcji oraz ma świadomość odpowiedzialności za podejmowane decyzje Docenia konieczność przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa użytkowania środków technicznych. (O1–K01; O1-K02, O1–K03; O1-K04; O1-K07)Wymagania wstępne:
Inżynieria OgrodniczaTreści kształcenia:
Innowacyjna technika i technologie do produkcji ogrodniczej, metody oceny innowacyjności, metody doboru optymalnych maszyn i technologii do produkcji ogrodniczej, projektowanie optymalnych rozwiązań procesu produkcyjnego w ogrodnictwie, ocena efektywności stosowania innowacyjnych rozwiązań.Literatura:
Opracowanie tematyki nauczania na CD.Metody oceny:
Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: egzamin pisemny.
Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: umiejętności zastosowania metody oceny i doboru innowacyjnej techniki i technologii do procesów produkcji ogrodniczej.
Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i w grupach, dyskusja na zajęciach na temat efektów możliwych do uzyskania w wyniku stosowania innowacyjnej techniki i technologii w procesach produkcji ogrodniczej. Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń na podstawie bieżących realizacji prac projektowych oraz pisemne po semestrze 5. Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia – 65%.
Uwagi: