Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
BŻS10033o14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Mikrobiologia OgólnaKierunek:
Bezpieczeństwo ŻywnościTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Zdzisław StaroniewiczJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student zna pozycję drobnoustrojów w świecie organizmów żywych [BZ_W01]; ma ogólną wiedzę o budowie i funkcjach życiowych mikroorganizmów i wirusów [BZ_W01; BZ_W09]; opisuje zjawisko wzrostu drobnoustrojów i definiuje podstawowe parametry wzrostu [BZ_W01]; zna podstawy ekologii drobnoustrojów i rozumie oddziaływania między drobnoustrojami, organizmami wyższymi i środowiskiem nieożywionym [BZ_W02]; potrafi rozpoznać zagrożenia mikrobiologiczne dla konsumentów [BZ_W17]
Umiejętności:
obsługuje prawidłowo wyposażenie laboratorium mikrobiologicznego i bezpiecznie pracuje z materiałem mikrobiologicznym [BZ_U06]; ma opanowane podstawowe metody hodowli drobnoustrojów i techniki mikroskopowania [BZ_U05; BZ_U11]; rozróżnia główne grupy i formy drobnoustrojów [BZ_U13]; potrafi przeprowadzić podstawowe badania mikrobiologiczne [BZ_U13].
Kompetencje:
rozumie skutki zjawisk mikrobiologicznych w przyrodzie [BZ_K06]; ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole [BZ_K03]; rozumie ważność przestrzegania zasad BHP w związku z powszechnym występowaniem drobnoustrojów [BZ_K09].
Wymagania wstępne:
biochemia Treści kształcenia:
Podczas realizacji przedmiotu omawiane są zagadnienia dotyczące morfologii, fizjologii i zasad diagnostyki poszczególnych grup drobnoustrojów istotnych z punktu widzenia higieny żywności i bezpieczeństwa konsumenta. Przedstawiane są źródła zagrożeń mikrobiologicznych, interakcje drobnoustrojów z innymi organizmami oraz czynniki warunkujące ich chorobotwórczość dla człowiekaLiteratura:
1. Wojtatowicz M., Stempniewicz R., Żarowska B.: Mikrobiologia żywności. Teoria i ćwiczenia. Wyd. UP we Wrocławiu, 2009.
2. Buczek J., Buczek K.: Zarys mikrobiologii ogólnej. Białystok-Lublin, 2000.
3. Molenda J.: Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego Wyd. UP we Wrocławiu, 2010
4. Burbianka M., Pliszka A.: Mikrobiologia żywności. PZWL Warszawa 1977
Metody oceny:
Zaliczenie przedmiotu:studentów posiadających zaliczenie ćwiczeń obowiązuje egzamin ustny w sesji egzaminacyjnej. Jeśli egzamin nie zostanie zliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym.
Zaliczenie ćwiczeń:bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności; 2 sprawdziany (pisemne lub ustne) w trakcie semestru; prace zespołowe (ocena skuteczności środków dezynfekcyjnych, badania ilościowe bakterii, identyfikacja bakterii na podstawie szeregu testów biochemicznych) w trakcie ćwiczeń laboratoryjnych. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa.W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen.Uwagi: