Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NTSS10131o14Rok / Semestr:
2014/2015 zimowyNazwa:
Chemia fizycznaKierunek:
Technologia Żywności i Żywienie CzłowiekaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
Język:
polskiEfekty kształcenia:
Wiedza:
Student zna podstawowe pojęcia i prawa fizykochemiczne; może wytłumaczyć i ilościowo opisać liczne zjawiska i procesy przyrodnicze.
Umiejętności:
Student potrafi wykonywać podstawowe obliczenia fizykochemiczne, stosować niektóre metody fizykochemiczne i w sposób ilościowy opracowywać dane eksperymentalne.
Kompetencje:
Kompetencje społeczne (postawy):
Wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt, zdolność do pracy zespołowej.
Wymagania wstępne:
Matematyka, fizyka, chemiaTreści kształcenia:
Elementy termodynamiki chemicznej (efekt cieplny reakcji, prawo Hessa, wzory Kirchhoffa, potencjał chemiczny, kryteria zachodzenia procesów, prawo działania mas, współczynnik aktywności), przewodnictwo elektrolityczne roztworów, ogniwa elektrochemiczne i ich zastosowanie, elementy kinetyki reakcji chemicznych, reguła faz, prawo Raulta, prawo Henry’ego, ciśnienie osmotyczne, podwyższenie temperatury wrzenia i obniżenie temperatury krzepnięcia. Literatura:
1. Podstawy chemii fizycznej, Atkins P.W., PWN, Warszawa, 1999; 2. Chemia fizyczna, Pigoń K., Ruziewicz Z., wyd.4, PWN, Warszawa 1993; 3. Doświadczenia fizykochemiczne, Olszowski A., Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej 2003. Metody oceny:
zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, egzamin pisemny. Uwagi: