Katalog kursów ECTS
    Szczegóły kursu
 
   Kod kursu: 
RTSS20333o14Rok / Semestr: 
2014/2015 zimowyNazwa: 
Projektowanie infrastruktury gospodarstw rolnychKierunek: 
Technika Rolnicza i LeśnaTyp studiów: 
II st. - magisterskieRodzaj kursu: 
ObligatoryjnySemestr studiow: 
2Punkty ECTS: 
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 
15 / 30 / 0Prowadzący: 
Prof. dr hab. Józef SzlachtaJęzyk: 
polskiEfekty kształcenia: 
Wiedza: 
Ma elementarną wiedzę w zakresie systemów, technologii,  technik i urządzeń stosowanych w produkcji zwierzęcej. 
Ma elementarną wiedzę w zakresie systemów, technologii,  technik i urządzeń stosowanych w przetwórstwie rolno-spożywczym.
Ma podstawową wiedzę w zakresie zarządzania i logistyki  i prowadzenia działalności gospodarczej, w tym indywidualnej przedsiębiorczości.
Umiejętności: 
Ma wiedzę teoretyczną i praktyczne umiejętności odnośnie budowy, podstaw obliczeń oraz eksploatacji i użytkowania maszyn i doboru  urządzeń do tworzenia linii technologicznych w produkcji zwierzęcej.  Potrafi przygotować, korzystając z różnych źródeł, opracowanie w języku polskim oraz obcym, na temat szczegółowego problemu z zakresu inżynierii rolniczej i leśnej.
 Potrafi pod nadzorem wykonać proste zadania badawcze i projektowe dotyczące obszaru rolnictwa i przetwórstwa rolno-spożywczego.
Kompetencje: 
Ma świadomość ważności, odpowiedzialności i skutków działalności inżyniera kierunku technika rolnicza i leśna w aspekcie odpowiedzialności za jakość żywności i stan środowiska naturalnego, rozumie pozatechniczne aspekty tej działalności. 
Ma świadomość postępowania w sposób profesjonalny identyfikując i rozwiązując problemy związane z wykonywaną pracą,  przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania dobra ogółu. 
Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia  odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania.
Potrafi pracować w grupie, przyjmując w niej różne role w tym kierować małym zespołem współpracowników i przyjąć.
Wymagania wstępne: 
Matematyka, fizyka, mechanizacja produkcji zwierzęcej, podstawy ekonomiiTreści kształcenia: 
Projektowanie linii technologicznych w pomieszczeniach dla zwierząt inwentarskich z uwzględnieniem dobrostanu zwierząt oraz tendencji rozwojowych produkcji zwierzęcej. Opracowanie założeń technologicznych oraz zasady doboru techniki. Analiza porównawcza oraz kryteria projektowania systemów chowu zwierząt gospodarskich. Ocena poprawności zastosowanych rozwiązań projektowych w świetle uzyskanych efektów ekonomicznych zastosowanych rozwiązań. Umiejętność interpretacji zastosowanych rozwiązań technologicznych.   Literatura: 
1.	R. Brunsch, O. Kaufman, T. Lüpfert. Rinderhaltung in Laufställen. E.U. 1998.. Verlag Eugen Ulmer. 1996, 
2.	Projektowanie, budowa i wyposażanie budynków inwentarskich. Praca zbiorowa IBMER Warszawa. 
3.	Standardy technologiczne w chowie bydła. IBMER Warszawa. 2004r.
4.	Standardy technologiczne w trzody. IBMER Warszawa. 2004r.
5.	Standardy technologiczne w drobiu. IBMER Warszawa. 2004r.
6.	Systemy utrzymania zwierząt. IBMER W-wa. 2004r.
7.	Systemy utrzymania zwierząt. IBMER W-wa. 2004r.
Metody oceny: 
Wiedza: opracowanie projektu linii technologicznych dla danych grup zwierząt. Prezentacja rozwiązań projektowych. 
Umiejętności: Ocena pojedynczych zadań oraz obliczeń projektowych, ocena wykonanych projektów. Ocena ustnej prezentacji projektów. Analizy i interpretacji zebranych danych.
Kompetencje społeczne: Ocena poprawności doboru informacji, poszanowanie do praw autorskich i prawidłowa interpretacja w odniesieniu do poprawności doboru maszyn i zastosowanych rozwiązań.
Uwagi: